2024. április 26., péntek

Rendkívüli ülés a levegő nagy fokú szennyezettsége miatt

A környezetvédelmi, az egészségügyi és energiaügyi minisztérium, a Környezetvédelmi Ügynökség, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet, a belügy és más érintettek részvételével ma 15 órára rendkívüli ülést hívott össze Ana Brnabić kormányfő, amire a napok óta jegyzett nagy fokú levegőszennyezettség adott okot.

A múlt hét vége óta ugyanis nehéz eldönteni, hogy csak a sűrű köd nehezíti a légzést, vagy a köddel elvegyült szmog is.

A Környezetvédelmi Ügynökség ma reggeli mérései szerint a levegő Belgrádban, Valjevón, Kosjerićen, Užicén, Nišben, Borban, Pancsován, Smederevón, Belcsényben volt kifejezetten rossz. Az ügynökség mérései alapján a legmagasabb, ötödik fokozatú légszennyezettség volt kimutatható Új Belgrádban, Belgrád Óvárosában, más városrészekben elfogadhatóak a mért értékek. Az adatok azonban nem csak a fővárosban riasztóak, hanem Újvidéken, Nišben, Valjevóban és Kosjerićen is.

A neves Batut-intézet reggel kiadott közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a polgárok – ha tehetik –, reggel és este ne tartózkodjanak a szabadban. Napközben kissé mérséklődik a levegő szennyezettsége, ilyenkor akár rövidebb ideig szellőztetni is lehet.