2024. április 26., péntek

„Előbb megetetem a macskákat...”

Érdekes megoldásokat alkalmaz közlekedési baleseteket követően az egyébként is beszólásairól ismert ellenzéki politikus
Sergej Trifunović (Fotó: Beta)

Sergej Trifunović (Fotó: Beta)

Meglehetősen eltérő reakciókat váltott ki Sergej Trifunovićnak, a Szabad Polgárok Mozgalma elnökének, színművésznek, aktivistának a hétfő esti viselkedése és a közösségi hálózaton közzétett bejegyzései egy közlekedési balesetet követően, melyet, az információk szerint, maga idézett elő gépkocsijával. Arról van szó, hogy Trifunović egy városi busszal ütközött, közlése szerint gépkocsijával megsúrolta azt, mert az autóbuszról csak a festék jött le, míg a politikus-színész kocsijának ajtaján javításokat is kellett végrehajtani. Az esetet követően Trifunović azonban elhagyta a helyszínt, a Twitteren közölt magyarázat szerint azért, mert ki kellett az otthonába érkező mesterek számára nyitnia az ajtót és meg kellett etetnie a macskáit. Ezt mondta a helyszínen az autóbusz sofőrjének is, hozzátéve, hogy a rendőröknek úgyis nagyjából fél óra kell, mire a helyszínre érkeznek, addigra ő maga is visszaér. Az első bejegyzését éppen akkor tette közzé az interneten, amikor kiderült, hogy a rendőrök mégis előbb kiértek mint ő, sa közelben leparkolt kocsiját elszállították. Trifunović ekkor arra kérte a közösségi hálózaton a rendőrség tagjait, hogy értesítsék őt mobiltelefonon, mivel nem tudja, hogy hova kell mennie, mit kell csinálnia, hogy rendezze az ügyeket. Ebben a bejegyzésben számolt be a szerencsétlenség körülményeiről és saját tetteiről is.

Egyesek elítélték őt a cselekedete miatt, azt írták, mindennapi ember ilyet nem tehetne meg, hogy elmegy enni adni a macskáknak, miközben éppen közlekedési gubancot idézett elő. Mások arra figyelmeztették, hogy a rezsim alig várja, hogy hasonló tetteket kövessen el és lejárassák a nyilvánosság előtt, maga pedig éppen úgy cselekszik, mintha az lenne a szándéka, hogy megtalálják a gyenge pontját. Trifunović az éjszaka folyamán újabb bejegyzést írt, melyben tudatta a nyilvánossággal, hogy bent volt a rendőrségen, az alkoteszt kimutatta, hogy nem fogyasztott szeszes italt és most már nyugodtan folytathatja az éjszakáját. Egy sor kritikát is „kilőtt” még a hatalom ellen, s arra biztatta a rendőrséget, hogy a korábbi botrányokat is alaposan kutassák ki.

Elítélte a rezsimhű médiát is, egyes portálok ugyanis közölték, hogy az ellenzéki vezető balesetet idézett elő, majd elment a helyszínről. A belügyminiszternek is üzent, azt mondta, nyugodtan felhívhatja mobilon, nem kell a médián keresztül cikkekkel üzengetnie. Aztán egy újabb tweetjében már elnézést is kért, mert helytelenül cselekedett.