2024. április 26., péntek

Az alkalmazott is résztulajdonossá válhat

A vállalati törvény módosítása áprilistól vállalkozói hozzáállásra nyújt lehetőséget

A múlt év végén módosított gazdasági társaságokról szóló törvény egy új pénzügyi eszköz bevezetését látta elő, miszerint a vállalatoknak lehetőségük nyílik arra, hogy az alkalmazottak, illetve a konzultánsok, valamint a beruházók is résztulajdonossá váljanak. Mint arra a gazdasági minisztériumban rámutattak, erre Szerbiában eddig nem volt lehetőség, ezek után pedig az alkalmazottak kedvező áron válhatnak az adott vállalat résztulajdonosává.

Mint arra a minisztérium rámutat, az ilyen fajta gazdasági hozzáállás, vagyis az, hogy az alkalmazottakat ily módon kívánják ösztönözni, az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió több országában is jól működik. Attól ugyanis, hogy egy adott gazdasági társaság részévé válnak, a munkához való hozzáállásuk is javul, és ez elsősorban az információs technológiával foglalkozó vállalatoknál mutatkozott a legsikeresebbnek, hiszen ezek a vállalatok nagyon szerény anyagi lehetőségekkel indulnak, és nincs pénzük arra, hogy egy szakképzett alkalmazottat foglalkoztassanak, miközben ezek a vállalatok jelentősen rövidebb idő alatt képesek befutni, növekedni. A résztulajdonnal a nyereségre is könnyebben tarthatnak igényt.

A törvény előírásai szerint a gazdasági társaság a fenntartott saját résztulajdonát adóterhek nélkül szerzi a gazdasági társaság tagjaitól. Ebből a vállalatrészből, amely nem lehet a teljes vállalati tulajdon 40 százalékánál nagyobb, történhet az elosztás, vagyis az új társtulajdonosok a vállalatnak ezen a részén osztozhatnak.

A résztulajdonra szerzett jogot a központi értékpapír-nyilvántartásnál kell bejegyeztetni. A központi értékpapír-nyilvántartás lehetővé teszi, hogy a bejegyeztetés során a vállalatok elkerüljék a brókerköltségeket. Az érintett vállalat közgyűlése dönt a résztulajdon kiosztásáról, illetve a vállalat köti meg a szerződést azzal az alkalmazottal, aki résztulajdonossá válik, megfogalmazva a jogokat és kötelezettségeket. Miután az érintett alkalmazott eleget tesz a megfogalmazott kötelezettségeknek, a résztulajdon százalékarányát bejegyzik a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökségnél (APR) is.

A gazdasági társaságokról szóló törvény módosítása április 1-jén lép hatályba.