2024. április 26., péntek

Lejárt Windows 7 támogatása

A rendszert tegnap óta nem frissítik és javítják, a kockázat fokozódik

2020. január 14-én, tehát a tegnapi nappal megszűnt a 2009-ben megjelent rendszer, a Windows 7 támogatása – közölte honlapján a Microsoft. Tegnaptól nem érkeznek biztonsági frissítések és javítások az operációs rendszerhez, és probléma esetén műszaki támogatást sem nyújt a cég.

Továbbra is használni lehet ugyan a Windows 7-et futtató számítógépeket, a folyamatos szoftver- és biztonsági frissítések nélkül azonban az eddiginél jobban ki vannak téve a vírusoknak és rosszindulatú programoknak. A Microsoft közleménye szerint valószínű, hogy a Windows 7-et futtató gépeket nem fogják azonnal feltörni vagy meghekkelni, a komputerek továbbra is működnek, de azokat a hibákat, amelyeket ezután fedeznek fel, már nem javítják, tehát minél tovább használja valaki a régi rendszert, annál nagyobb kockázatot vállal.

Mindez nemcsak a lakossági vagy vállalati személyi számítógépek esetében jelent gondot, a Windows 7 ebben a pillanatban futhat még egy sor automatikus eszközön is, például bankautomatákon, melyek így kiváló célpontot jelenthetnek a hekkereknek. A vállalatok java része már túl van a Windows 10-re váltáson, ám becslések szerint a még mindig Windows 7-et futtató PC-k száma világszerte a 200 milliót is megközelítheti. A kórházak és gyárak nagy része még olyan felszerelést használ, amely a Windows 7 rendszer segítségével működik. Nagyon sok cégnek nem egyszerű áttérni egy másik operációs rendszerre, számukra a Windows 7 biztonsági frissítései még 2023-ig elérhetők, de ezért fizetni kell.

A Microsoft azt javasolja a felhasználóknak, hogy mielőbb térjenek át a Windows 10

rendszerre. A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ figyelmeztetést adott ki, hogy a Windows 7 rendszerben működő gépekről január 14-e után ne küldjenek e-maileket, és ne vegyék igénybe az elektronikus banki szolgáltatásokat. A fontos, érzékeny adatokat mentsék át másik berendezésre.