2024. május 5., vasárnap

Legkorszerűbb ellátással a gyógyításért

Felújították a kamenicai szívgyógyászati klinikát

A kamenicai Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének jelenlegi épületét 1956-ban adták át rendeltetésének. A 3000 négyzetméteres klinika megalakulás óta ez az első átfogó felújítás. A munkálatokat 6 hónappal ezelőtt kezdték meg, és sikerült azokat határidő előtt befejezni.

A felújításoknak köszönhetően a páciensek a lehető legkorszerűbb ellátást kapják (Dávid Csilla felvétele)

A felújításoknak köszönhetően a páciensek a lehető legkorszerűbb ellátást kapják (Dávid Csilla felvétele)

Az átalakításokat az ilyen típusú egészségügyi intézményekre vonatkozó előírások szerint végezték el, melyeket a tartományi kormány 90 millió dinárral támogatott. Az osztályon jelenleg 90 betegágy és korszerű laboratórium áll a páciensek szolgálatára.
– A már évtizedek óta használatban lévő épület nagyon rossz állapotban volt. Fél évvel ezelőtt még nem tudtunk megfelelő körülményeket biztosítani sem a betegek, sem az egészségügyi dolgozók számára – mondta dr. Alexandar Redžek, a Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetének igazgatója.
– Természetesen folytatjuk a felújításokat, a Vajdasági Klinikai Központ több klinikáján is munkálatok folynak. Terveink között szerepel a Funkcionális Diagnosztikai Központ rekonstrukciója, ahol már folyamatban van a felszerelések beszerzése, valamint a kardiológiai klinika félintenzív osztályának bővítése is. Továbbá szeretnénk a koronáris egység osztályát 10-ről 15 ágyra növelni – mondta az igazgató.

A kamenicai szívgyógyászati klinika igazgatója megjegyezte, az intézetben már megkezdte működését a legmodernebb angio-csarnok, továbbá üzembe helyezték a központi sterilizáló berendezést is. Ezenfelül kicserélték az elhasználódott orvosi berendezéseket, új kórházi ágyakat vásároltak, valamint vadonatúj készülékeket szereztek be a legbonyolultabb eljárások végrehajtására.

Dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a klinikán tett látogatása során kiemelte, az elmúlt három évben a tartományi kormány összesen 450 millió dinárt különített el az intézet számára, korszerű eszközök beszerzésére, valamint az infrastrukturális munkákba. A tartományi titkár hozzátette, a felszerelésekbe és az építési munkákba történő beruházásokon kívül párhuzamosan folyik az új munkavállalók felvétele és a bérek emelése.

Az elmúlt három évben a Vajdasági Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete 105 új egészségügyi dolgozót foglalkoztatott.
– A tartományi kormány kitart a folyamatos egészségügyi befektetések politikája mellett, folytatja az intézménybe történő további beruházásokat. A kamenicai mellett Vajdaság összes egészségügyi intézetét támogatjuk, annak érdekében, hogy a betegek kezelésére a lehető legjobb feltételek álljanak rendelkezésre – mondta Gojković.

A szívbetegség továbbra is az első számú halálok Vajdaságban. A kamenicai szívgyógyászati klinikán évente megközelítőleg 45 000 beteget kezelnek, és körülbelül 5000 beavatkozást hajtanak végre az intervenciós kardiológia területén.

A vajdasági intézet a világ vezető intézményei közé sorolható a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában. A felújításoknak köszönhetően a pácienseknek a lehető legkorszerűbb ellátást, az egészségügyi dolgozóknak pedig a legkorszerűbb munkafeltételeket tudja biztosítani. A reprezentatív és korszerű felszereléssel ellátott épületben a legkomplikáltabb beavatkozásokat is elvégezhetők.