2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS

„Szeretnék szakaszt nyerni egy Grand Touron”

Olaszországban kapott profi szerződést Veljko Stojnić

A zombori származású Veljko Stojnić a szerb kerékpározás egyik legnagyobb reménysége. A 20 éves bringás számos országos bajnoki cím és korosztályos siker után Svájcban, majd Olaszországban bizonyíthatott, és idei teljesítményének – többek között két rangos győzelemnek – köszönhetően immár profi szinten is megmutathatja magát. 2020-tól (a kraljevói Dušan Rajović (Delko–Marseille) mellett) a két szerb egyike lesz, aki prokontinentális szinten fog versenyezni, és a jó nevű olasz Vini Zabù–KTM tagjaként akár a világ legnagyobb versenyein is rajthoz állhat. Veljkót a spanyolországi Calpéban, a hagyományos téli edzőtáborozás közben értük utol.

Az utóbbi évtizedben a zombori kerékpáros utánpótlás-nevelés az egyik legerősebbé vált az országunkban, erre Te magad vagy a legjobb példa. Mikor, hogyan kezdtél el kerékpározni és versenyezni?

2012 júniusában kezdtem el kerékpározni, és már augusztusban részt vettem a hegyi országos bajnokságon. Az egyik legjobb barátom, Milica vett rá, hogy menjek vele az edzésekre, mert neki nem volt kedve egyedül járni. Nekem is hamar megtetszett a sportág, ezért abbahagytam a kosárlabdázást, és helyette rendszeresen jártam a kerékpáredzésekre.

Évről évre lehetett hallani a sikereidről, az országos bajnokságokon és a hazai-külföldi korosztályos versenyeken egyaránt. Melyek voltak a legfontosabb lépések a fiatalabb éveidben?

A fiatal serdülők korosztályában elért országos bajnoki címem volt az első fontosabb siker, később pedig az idősebb serdülők között negyedik lettem a 2015-ös Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), a grúziai Tbilisziben. Ez az eredmény nagy motivációt adott a további munkához, és megnövelte a hitem Marko Sudarić edzőben, akivel egészen a junior éveimig együtt dolgoztam.

2018-ban a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) központjának nevelőcsapatában tekertél. Hogy kerültél ki, mit jelentett ez a lehetőség neked? Megismerkedtél a magyar Peák Barnabással, aki ugyanakkor volt ott?

Nagyon fontos volt számomra az az év. Mivel akkoriban még nem keresett meg külföldi csapat, nagy előrelépést jelentett ez a lehetőség. Peákkal jó barátok lettünk a csapaton keresztül, és épp most is együtt edzőtáborozunk Spanyolországban.

Az idei évet az olasz Franco Ballerini U23-as csapatnál töltötted, amelynek a mezében több győzelmet is arattál. Mit kell tudni a csapatról, hogyan jutottál oda, milyen volt ez a szezon?

Ez egy toscanai csapat 23 év alatti versenyzőkkel. Valójában ebben az egyetlen évben szerepeltek az U23-as korosztályban, korábban csak juniorprogramjuk volt. Egy ismerős szlovén edző ajánlásával érkeztem a csapathoz, nekem pedig bizonyítanom kellett. Eredményes évem volt, körülbelül 70 versenynappal. Az év első felében inkább csak tanultam, napról napra gyűjtöttem a tapasztalatot, és a szezon vége felé már sikerült hoznom a jó eredményeket.

2020-tól hároméves profi szerződésed van az olasz prokontinentális Vini Zabù–KTM-nél, ahol mások mellett olyan klasszis csapattársad lesz, mint a többszörös olasz bajnok és Giro-szakaszgyőztes Giovanni Visconti. Hogyan kerültél kapcsolatba velük, milyen közegbe jutottál?

A Franco Ballerini U23 gyakorlatilag a Vini Zabù–KTM fejlesztési csapata, ezért közvetlen utam volt, két társammal együtt kaptam meg a lehetőséget, hogy a profi kerékpározás világába lépjek. Eddig csak egy kétnapos találkozón vettem részt a csapattal, ezért rövid ideig ismerkedhettem a leendő társaimmal. De hamarosan megtartjuk a hagyományos csapatbemutatót Szicílián, ahol jobban is összebarátkozhatunk, ami az együttműködés és a csapatmunka miatt is fontos lesz a következő szezonban.

Miben vagy a legerősebb, és miben a leggyengébb a biciklin?

A szökésekben jó vagyok, általában jól bírom a hosszú elmenéseket. A sprint viszont nem az erősségem.

Milyen áldozatokkal jár profi kerékpárversenyzőnek lenni, és melyek a legnagyobb előnyei, a legjobb élmények, amiket ezzel szereztél?

Az év 11 hónapjában nem igazán mehetek éjszakázni, szórakozni, többek között rengeteg születésnapot kellett kihagynom emiatt… De a kerékpározással nagyon sok helyre el tudok utazni, új embereket ismerhetek meg, ezáltal új nyelveket tanulhatok, és maga a sok verseny is nagy élményt jelent.

Milyen a közlekedéskultúra Olaszországban, hogyan tudnád összehasonlítani ilyen szempontból az ottani életet Szerbiával?

Az olaszok nagyon gyorsan, szinte őrülten vezetnek, az emberek mindenhova sietnek, és nagyon türelmetlenek. Világszerte ismert tény, hogy náluk történik Európában a legtöbb közlekedési baleset, ami szerintem épp a temperamentumuk miatt van. Őszintén szólva nem igazán érzem magam komfortosan a biciklin. Bármilyen furcsa is kimondani, Szerbiában sokkal nagyobb biztonságban érzem magam kerékpározás közben.

Mit tartasz a három legnagyobb sikerednek, és melyik eredmény volt eddig a legnagyobb csalódásod?

A már említett negyedik helyezés a 2015-ös EYOF-on a legnagyobb eredményem és egyben a legnagyobb csalódásom is. Az egyéni időfutamról volt szó, a bronzról három, az ezüstről hat tizedmásodperccel maradtam le. Idén a legnagyobb győzelmemet a Firenze–Viareggio nagy presztízsű egynapos versenyen értem el, és büszke vagyok még a 2017-es Eb junior-időfutamán elért nyolcadik helyemre, a dániai Herningben.

Milyen célokat jelöltél ki magadnak a szezonra, milyen feladataid lesznek a csapatban?

Minden versenyen a csapattársaimért fogok dolgozni, vizet hordok majd, az élen tekerek, és a helyezkedésért felelek. Az lesz a dolgom, hogy a csapat legerősebb emberének a lehető legtöbb ereje maradjon a verseny döntő részére. A saját lehetőségeimet a szökésekben kereshetem majd, jelenleg nem vagyok elég erős, hogy egy-egy versenyen én legyek a kiemelt ember.

Ha lehetne egy kívánságod, melyik versenyt szeretnéd a legjobban megnyerni pályafutásod során?

Nagyon szeretnék szakaszt nyerni egy háromhetesen, és később esetleg mindhárom Grand Touron megtenni ugyanezt.