2024. április 26., péntek
DAKAR-RALI

A táv fele teljesítve

Az össztávot (830 km) és a mért szakaszt (477 km) illetően is az eddigi leghosszabb nap virradt pénteken a Dakar-rali mezőnyére, amely Hailból Rijád felé vette az irányt. Az első, még inkább köves és sziklás terepen zajló szakaszok után immár a homoksivatag az úr Szaúd-Arábiában.

A motorosok mezőnyében a leggyorsabbnak bizonyuló Ricky Brabec ismét növelni tudta az előnyét a tabellán, kihasználva közvetlen üldözőinek botlását. Az egy nappal korábban még felzárkózni látszó Toby Price a szakasz végén szedett össze negyedórás hátrányt, az eddigi összetettbeli 3. Kevin Benavides pedig műszaki hibával ragadt hosszú időre a sivatagban. A nap második leggyorsabbja Joan Barreda Bort, a harmadik pedig Matthias Walkner lett.

Saghmeister Gábor idei legjobb eredményével a 95. helyen abszolválta a szakaszt, Gyenes Emánuel pedig a 34. lett. Mindketten a mostani pozíciójuknál eggyel rosszabb helyen állnak összetettben.

Az autósok mezőnyében tovább folytatódik a már jól megszokott Sainz, Al-Attiyah, Peterhansel trió uralma, ezúttal is ők lettek a három leggyorsabb. Most éppen a francia nyert másfél perccel a spanyol és három és féllel a katari előtt, így a különbségek sem sokat változtak közöttük.

A kamionosoknál véget ért a címvédő Nikolajev kálváriája: az orosz csak péntek reggel fél hétkor fejezte be a csütörtöki szakaszt, majd rögtön nekivágott az aznapinak is, de a legénység hamarosan újabb műszaki hibával szembesült, ezt követően pedig már feladták a küzdelmet. Lett egy komoly búcsúzója a quadosok mezőnyének is, ahol az eddigi második helyezett Giovanni Enrico járműve robbant le, így Ignacio Casale előnye még kényelmesebb.

Az összetett élcsoportja, motorosok: 1. Brabec (amerikai, Honda) 23:43:47 óra, 2. Quintanilla (chilei, Husqvarna) +20:56, 3. Price (ausztrál, KTM) +25:39 perc lemaradás stb. Autósok: 1. Sainz (spanyol, Mini) 23:33:05 óra, 2. Al-Attijah (katari, Toyota) +7:46, 3. Peterhansel (francia, Mini) +16:18 perc lemaradás stb. Kamionosok: 1. Karginov (orosz, Kamaz) 25:06:20 óra, 2. Sibalov (orosz, Kamaz) +19:14, 3. Vjazovics (fehérorosz, Maz) +36:30 perc lemaradás stb. Quadosok: 1. Casale (chilei, Yamaha) 30:11:37 óra, 2. Vitse (francia, Yamaha) +35:12, 3. Sonik (lengyel, Yamaha) +1:07:17 óra lemaradás stb.

 Ezzel az idei Dakar féltávjához érkezett, szombaton a mezőny a pihenőnapját tölti Rijádban, vasárnap pedig nekivágnak az utolsó hat szakasznak.