2024. április 26., péntek

Kevesebb a házasságkötés

A fiatalok már kevésbé hisznek a házasság intézményében

Tavaly összesen 597 házasságot kötöttek Szabadka területén, tudtuk meg Szabadka Város anyakönyvi hivatalának illetékeseitől. Ez a szám mintegy százzal kevesebb a 2018-as évhez viszonyítva. A frigyre lépők életkora továbbra is növekvő tendenciát mutat, a férfiak 35 átlagéletkorral, míg a nők átlagosan 32 évesen döntöttek a házasság mellett a tavalyi év folyamán. A házasságkötések számának csökkenése, illetve az idősebb életkor arra utalnak, hogy a fiatalok már kevésbé hisznek a házasság intézményében, és nagyobb előnyben részesítik a házasságon kívüli együttélést, magyarázta lapunknak Kobrehel Aranyka szabadkai anyakönyvvezető.

A szabadkai illetékességű polgárok külföldön kötött házasságának száma 113 volt a múlt esztendőben, a legtöbb a szomszédos országokban, Horvátországban, Boszniában, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Magyarországon, Romániában köttetett, de voltak akik Németországban, Ausztriában, Dániában, Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Írországban, Törökországban, Jordániában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Olaszországban, a Seychelle-szigeteken, Svájcban, Srí Lankán, Norvégiában, Görögországban, Indiában, Kanadában, Oroszországban, Máltán, az Amerikai Egyesült Államokban, Trinidad és Tobagóban tartották menyegzőjüket. Az esketések a hivatalos nyelveken, magyarul, szerbül és horvátul zajlanak, szükség esetén hivatalos tolmácsot is hívnak. Tavaly 122 esketés zajlott magyar nyelven, 16 kétnyelvűen, 5 horvát nyelven, fordító segítségét pedig 7-szer kérték.

A válások számát nem tartják nyilván az anyakönyvi hivatalban, azonban az anyakönyvi kivonatokon feltüntetik a felbontott házasság státuszát, mondta Kobrehel.

A 2020-as év első házassága január negyedikén zajlott, erre az évre eddig 170 időpontfoglalás érkezett a hivatalba. A városi önkormányzat nem változtatott a terembérlések árain, a kisterméért továbbra sem kell fizetni, a díszterem használata azonban 6333 dinárba kerül zenei kísérettel együtt. Az anyakönyvvezető terepre való kiszállási díja 19 064 dinár.