2024. április 25., csütörtök

Két kutyás park nyílt Szabadkán

A Sétaerdőben és a Harcosok sorakozója lakótelepen szaladgálhatnak szabadon négylábú barátaink

Kutyaugatástól volt hangos a sétaerdei kutyapark, melyet csütörtökön adtak át rendeltetésének. A négylábú kedvencek mostantól 924 négyzetméteres területen szaladgálhatnak ott szabadon a nap 24 órájában. A Harcosok sorakozója lakótelepen is csütörtökön nyitotta meg kapuit a kutyás park, ahol 1428 négyzetméteres területet kerítettek el. A teret zöld kerítéssel különítették el, és itatóval, padokkal, akadálypályákkal, mászókákkal, hidakkal, szemetesekkel látták el. A park bejáratánál egy táblát helyeztek ki, melyen a futtató használatát illető, a házi kedvencek és egzotikus állatok tartásával kapcsolatos városi rendelet szabályzatát tüntették fel. A magatartási szabályok között szerepel, hogy a beteg ebek és a tüzelő szukák nem léphetnek át a bejáraton, a veszélyes fajták csak szájkosárral tartózkodhatnak a parkban. A park rendeltetése szerint nem használható a kutyák kiképzésére, ezért hivatásos edzők nem használhatják, és ételt, üveget sem szabad bevinni, valamint az ebek nyírása és fésülése is tilos.

A parkok karbantartását a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat végzi.

A parkban akadálypályák és mászókák várják a kutyákat (Fotó: Lackó Varjú Sára)

A parkban akadálypályák és mászókák várják a kutyákat (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– A kutyusok mostantól szabadon sétálhatnak, szaladgálhatnak ezeken a helyeken anélkül, hogy bárki nyugalmát megzavarnák. A parkok bejáratánál egy előteret alakítottak ki, ami a kutyusok egymással történő ismerkedésének folyamatán hivatott könnyíteni. A táblán szereplő szabályokat szigorúan kell venni, a futtatót pedig tisztán kell tartania minden gazdinak – mondta Aleksandra Bukvić, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat állatmenhelyének zoohigiéniai vezetője a megnyitón.

Horváth Betti, a Szabadkai Szimatolók Egyesület (Subotičke njuškice) aktivistája elmondta, hogy a kutyatulajdonosoknak nagy szükségük volt már a futtatók kiépítésére.

Horváth Betti, Aleksandra Bukvić és Bogdan Laban a sétaerdei kutyás parkban (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Horváth Betti, Aleksandra Bukvić és Bogdan Laban a sétaerdei kutyás parkban (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Egyesületünk munkája során arra lettünk figyelmesek, hogy egyre többen igénylik az ilyen parkok kiépítését Szabadkán, hisz a környező városokban sok ilyen hely van. Az önkéntesek aláírásokat gyűjtöttek a parkok létrehozása érdekében, minden aláírót megkérdeztünk, hogy hova kellene ilyen tereket létrehozni. Nem csak az állatbarátok, hanem az állatokat kevésbé szerető személyek is támogatták kézjegyükkel a kezdeményezésünket, hisz mindenki szabadon, biztonságban szeretne sétálni a közterületeken. A válaszadók többsége a sétaerdőre voksolt, a második helyen a Harcosok sorakozója végzett. Most végre vannak olyan helyek, ahol a gazdik és az állatok is barátkozhatnak, szocializálódhatnak egymással. A lakótelepen a kis- és a nagy méretű kutyák külön teret kaptak, a sétaerdeiben pedig közös pálya épült ki nekik. Reméljük, hogy a gazdik és a lakosok megőrzik a terek tisztaságát és épségét – nyilatkozta az állatbarát egyesület aktivistája.

Bogdan Laban polgármester is részt vett a kutyapark megnyitóján, és az újságíróknak elárulta, ő is kutyatulajdonos, emiatt maga is örül a parkok létrehozásának.

– A város területén további négy helyen lesz kutyás park: a Tesla telepen, az ócskapiac melletti parkban, a Szabadegyetem melletti zöldterületen, Palicson pedig a Női strand környékén – mondta a polgármester.

A két park munkálatainak kivitelezését a zombori Oris vállalat végezte.