2024. április 26., péntek

Arra a bizonyos napra várva…

Dodik szerint a boszniai szerb entitás a jövőben dönteni fog önrendelkezéséről – Megünnepelték a köztársaság napját Banjalukában

A békének, a biztonságnak és a stabilitásnak a szinonimája ma a boszniai Szerb Köztársaság olyan időkben, amikor megszokottnak és mindennaposnak számítanak a kiszámíthatatlan történések Európában és a világban egyaránt, jelentette ki ma Banjalukában a szerb entitás napjának alkalmából megtartott katonai felvonulást követő ünnepségen Ana Brnabić szerbiai miniszterelnök. Mint mondta, a régióban is negatív előjelű történéseket láthatunk, mint például Montenegróban, ahol a szerbség és a szerb egyház elleni lépésként élik meg a vallásszabadságról meghozott új törvényt. A történések ellenére a szerbeknek továbbra is aktív politikát kell folytatniuk azért, hogy együttműködjenek mindenkivel a térségben, saját identitásuk megőrzése és a helyzet javítása érdekében, értékelte Brnabić, majd hozzátette, nem szabad reagálni a provokációkra. Felhívta a figyelmet, hogy a szerbiai gazdaság egyre erősebb, s ezt meg kell éreznie a boszniai Szerb Köztársaságnak is, az anyaország, mint mondta, az oktatásba sokat befektetett a szomszédos entitásban, digitális tantermeket alakítottak ki.

Ana Brnabić: Az anyaország a továbbiakban is támogatni fogja a boszniai Szerb Köztársaságot (Beta)

Ana Brnabić: Az anyaország a továbbiakban is támogatni fogja a boszniai Szerb Köztársaságot (Beta)

Szabad, demokratikus, parlamentáris, ugyanakkor keresztény köztársaság is a boszniai szerb entitás, húzta alá beszédében Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai hármas elnökség szerb tagja. Szerinte ez a köztársaság a szerbség szabadság iránti vágyát testesíti meg, azoknak a generációknak a vágyait, akik csak álmodhattak e szabadságról. A szerbség, mint mondta, egyházának, pravoszláv hitének köszönheti fennmaradását. A szerbség nem makacsságból él ezeken a területeken, hanem itt születtek a tagjai, tette hozzá, s azt üzente azoknak, akik ellenzik a boszniai Szerb Köztársaság napjának ünneplését, hogy ők is a rendszer részét képezik, szabadon ellenezhetik, ahogyan a szerbek szabadon ünnepelhetik ezt a napot. Egy napon arról is szabadon lehet majd szólni, hogy a boszniai szerb entitásnak joga van az önrendelkezésre, a Szerbiával való integrációra, emelte ki Dodik.

Sokakat zavar a szerb entitás létezése, tért ki rá felszólalásában Željka Cvijanović, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke. Véleményének adott hangot, hogy márpedig ez a köztársaság a béke, a föderáció pedig a harcok alapjain született meg, s emlékeztetett, hogy az első létezését a daytoni békemegállapodás határozta meg. Ma is békében ünneplik a köztársaság 28. évfordulóját, fűzte hozzá.

Az ünnepségen az említett vezetőkön kívül, a többi között, megjelent Nebojša Stefanović szerbiai belügyminiszter, Aleksandar Vulin védelmi miniszter, Milan Mojsilović vezérkari főnök és Irinej szerb pátriárka is. Miloš Biković színész köszöntőjében arról beszélt, hogy a boszniai Szerb Köztársaság védelme a szerbség védelmével volt egyenlő, ma Montenegróban kell a nemzet integritásáért küzdeni. Lelki és kulturális támaszra van szükség mindenütt, ahol a szerbek a diaszpórában élnek, közölte a művész.

A nap folyamán a béke érdekében, a szerbség összetartásáért tett erőfeszítéseiért rangos kitüntetést vehetett át Banjalukában Aleksandar Vulin, aki azt mondta, az elismerés nemcsak az övé, hanem Aleksandar Vučić államfő politikájáé is. Vladimir Nikolić, Szerbia banjalukai főkonzulja és Radoje Simić, a belgrádi Dr. Vukan Čupić Anya és Gyermekvédő Intézet igazgatója is rangos kitüntetést kapott.