2024. április 26., péntek

Több pénz az újszülötteknek

Közműberuházásokra költ legtöbbet a csókai önkormányzat

December végén fogadta el a csókai községi képviselő-testület a 2020-ra vonatkozó községi költségvetést. A számítások szerint idén a csókai büdzsébe 709 millió dinár folyik be, amelyből a tervezett beruházásokat tudják finanszírozni. A részletekről Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke számolt be:

Padénál új hídra van szükség az Arankán (Gergely József felvétele)

Padénál új hídra van szükség az Arankán (Gergely József felvétele)

– Községünk a 683 millió dinárt kitevő tavalyi bevétele alapján tervezte meg az új költségvetési évet, amely négy százalékkal nagyobb az előző évinél. A zárszámadás után tudunk pontos képet alkotni róla, hogy mennyi valósult meg a tavalyi pénzügyi tervből. Azt tudni kell, hogy Csóka közvetlen bevételekből 528 millió dinárra számíthat, amelyhez hozzáadódnak még a köztársasági, tartományi és EU-s forrásokból származó támogatások, mindez együttesen 709 millió dinárt tesz ki. A bevételek és a kiadások egyensúlyban vannak. A legnagyobb kiadásokat idén is a kommunális infrastruktúra további fejlesztésére szánjuk. Az utcák útburkolatának a javítására 65 millió dinárt terveztünk. Decemberben aláírtuk a kivitelezővel a csókai vízvezeték-hálózat 5/b szakaszának rekonstrukciójára vonatkozó szerződést, 47,3 millió dinár értékben. A munkálatok tavaszra indulnak. A tiszaszentmiklósi ivóvízhálózat egy szakaszának a felújítására 2,5 millió dinárt tervezünk elkölteni. Az esővizes árkok felújítására Szanádon 16 millió dinárt fordítunk. Tiszaszentmiklóson az ifjúsági otthon tetőszerkezete is javításra szorul, ami 5 millió dinárba kerül. Ezek a tervezett legnagyobb közműberuházások. Fontos hangsúlyozni, hogy a tervek kidolgozására is jelentős összegeket költünk, mivel a beruházások támogatására kész tervdokumentációval tudunk csak pályázni. Padé kijáratánál az Arankán átvezető úton új híd megépítését tervezzük. Készül a Zentát Csókával összekötő út csókai benzinkútig terjedő szakaszának részletes rendezési terve. Terv készül a Feketetó és Egyházaskér közötti útszakasz felújítására is – mondta a testület elnöke, majd így folytatta:

– A költségvetés fontos eleme a mezőgazdasági tevékenységek támogatása is. Folytatódik a földterületek tagosítása (komaszációja). A tervek szerint a tagosítás idén befejeződik, ennek a nagy munkának a költségeire idén 31 millió dinárt fordítunk a községi kasszából. Sárrázók kialakítására és a dűlőutak rendbe hozására 5,5 millió, a mezőőrszolgálat további működésére pedig 4 millió dinárt terveztünk. A Szociális Központ az idősgondozásra és a fogyatékkal élő gyerekek napi ellátására 18 millió dinárból gazdálkodhat. Támogatjuk a Vöröskereszt munkáját, a jelenleg napi háromszáz adag főtt ételt készítő népkonyha költségire 2 millió dinárt irányoztunk elő. Továbbra is támogatjuk a középiskolások utaztatását, a buszjegy árának 30 százalékát fedezi a község a tervezett 6 millió dinárból. Az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelését továbbra is fontosnak tartjuk. A költségvetésből 7 millió dinár értékben idén egy röntgengép beszerzését finanszírozzuk. Folytatni kívánjuk a csókai egészségház központi épületének a felújítását is – részletezte Oláj Tibor, majd hozzátette, a sportegyesületek támogatására 8 millió, a civil szervezetek számára pedig 3,4 millió dinárt terveztek. Emellett támogatják a község egyházi szervezeteinek a működését és a létesítmények, templomok és környékük rendbetételét.

– Fontosnak tartom kiemelni a gyermekes családok támogatásának a növelését. Az idéntől minden újszülött után a családok a korábbi ötezer dinár helyett 20 000 dináros támogatást kapnak – emelte ki Oláj Tibor, a csókai községi képviselő-testület elnöke.