2024. április 26., péntek

Közös ünneplés a főtéren

A szerb pravoszláv egyház tagjai a Julianus naptár szerint ma ünneplik a karácsonyt. Hétfőn, karácsony böjtjén Szabadkán a Szent Száva Szerb Kultúrközpont, valamint a szerb pravoszláv egyház szervezésében reggel nyolc órakor gépjárművekkel, dudaszóval indultak tölgyfáért a makkhetesi erdőbe. Ezt megelőzően a papok, a korábbi évekhez hasonlóan, arra kérték a hívőket, hogy ne saját szervezésben menjenek az erdőbe, és ne vágjanak ki fákat, mert már alig maradt tölgyfa az erdőben. A liget bejáratánál egy előre kivágott tölgyfa várta a szervezett menetet, amit a pap megszentelt, a hívők pedig jelképesen kivágtak az egybegyűltek előtt.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

A délutáni órákban a szabadkai főtéren immár huszonötödik alkalommal szervezett keretek között ünnepelték az ortodox hívők a szentestét. A program az Urunk mennybemenetele ortodox templomból induló körmenettel vette kezdetét lovas hírnök vezetésével, aki a főtéren felállított színpad mellé érkezett a pravoszláv papok kíséretében. Ők szállították az erdőben kivágott közös tölgyfát, amit ismételten megszenteltek és meggyújtottak. Korábban mindenki a maga otthonában gyújtotta meg az ágacskákat, azonban mára sok otthonban nincs tűzhely, ezért közös badnjakégetést szerveznek a városokban. Szabadkán első alkalommal Bogdan Laban polgármester is részt vett az ünnepségen. Az ünnepélyes rendezvényen Dragan Stokin pravoszláv pap mondott rövid köszöntőt.

– Összpontosítanunk kell a saját életünkre, analizálnunk kell azt, hogy felismerjük, mit kínál nekünk Isten. Emlékeznünk kell tanításaira. Akkor lehetünk igazán boldogok, ha nem csak a földi javakra koncentrálunk. Szívből örülök, hogy a polgármester is jelen van ma köztünk, és kívánom, hogy minden hazai és külföldi tisztségviselő fohásszal forduljon Istenhez, hiszen ők funkciójukból kifolyólag sokat tehetnek a közjóért – mondta a pap.

A pravoszlávok számára a karácsony nemcsak vallási, hanem nemzeti ünnep is, ezért néhányan zászlóval és hagyományos sajkacsával a fejükön érkeztek a közös ünnepségre. A lángokból kipattanó szikrák bőséget és szerencsét szimbolizálnak, ezért a téren mintegy 1500-an jelentek meg, hogy a tűzre vethessék a karácsonyi vásárból, a piacokról vagy máshonnan beszerzett tölgyfaágukat. A lángok mellett művelődési műsort is láthattak a jelenlévők, gyerekek karácsonyi dalokat énekeltek és misztériumjátékot adtak elő az alkalmi műsor keretében. A városi program petárdázás nélkül zajlott, és hagyományos szerb körtánccal, azaz kólóval fejeződött be. Éjfélkor az Urunk mennybemenetele ortodox templomban karácsonyi misét tartottak.