2024. április 26., péntek

Faültetés a zombori szülészet előtt

A zombori Dr. Radivoj Simonović Közkórház is csatlakozott az alapjogok tartományi biztosának széles körű fölhívásához, hogy ültessenek facsemetét az évben elsőként megszülető gyermek tiszteletére. Erre a 2020. év első munkanapján, délben került sor a szülészet előtti parkosított területen.

Az első zombori baba, Todor Eraković január 1-jén, este hét óra tájban jött világra. A város legfiatalabb polgára 3150 grammot nyomott, és 50 centiméterrel született. Az újszülöttet és édesanyját, Nada Erakovićot január 3-án fölkereste Dušanka Golubović polgármester asszony, és a város nevében 100 000 dináros utalvánnyal köszöntötte. A helyi önkormányzat közlekedésbiztonsági tanácsának képviselői ugyanakkor gépkocsiba helyezhető gyermeküléseket adtak át a zombori szülészeten az év első három napja alatt világra jött öt baba szüleinek.

A tartományi ombudsman által nyolc vajdasági városban kezdeményezett, Az új életért elnevezésű kampány keretében a szülészet épülete előtt egy vadgesztenyefát ültettek el a növekedés és fejlődés jelképeként.

Az alapjogok tartományi biztosa, dr. Zoran Pavlović szerint a faültetés a gyermekek egyetemes jogait is szimbolizálja, identitásának megőrzését és fejlesztését, a nemzeti kultúrába ágyazottságát és jogát az egészséges környezetre.