2024. április 26., péntek

A kishegyesi művelődés egy éve

Mozgalmas évet zárt a kishegyesi művelődési egyesület – Szakcsoportjai számos meghívásnak tettek eleget határon innen és túl

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület igen erős lábakon álló egyesület, amelyben számos szakcsoport tevékenykedik. Elmondható, hogy a falu életének meghatározó szereplői. Linka B. Gabriella, az egyesület elnöke összegezte az elmúlt év tevékenységét:

Linka B. Gabriella (Fotó: Lakatos János)

Linka B. Gabriella (Fotó: Lakatos János)

– Egyesületünkön belül nemcsak tánc- és énekcsoportok működnek, hanem van színjátszó csoportunk is. A múlt évben nem tartottak bemutatót, viszont intenzív munka folyt. A gyerekeket a színpadi megjelenésre és a nyilvános szereplésre készítette fel Molnár Róbert, a csoport vezetője. Az év során több műhelymunkát is tartottak, amelynek eredményét az aradi 13-ról szóló, valamint a karácsonyi műsorban láthattuk. A színjátszók mellett igen tevékeny volt a Dália kézimunkacsoport is. Tagjai évek óta aktív szereplői a különböző kézimunka-kiállításoknak, és mindig díjakkal térnek haza. Tavaly idehaza is több kiállításuk volt, a falunaptól kezdve egészen a búcsúig. Emellett bálokat és teadélutánokat szerveztek, valamint gyűjtéseket tartottak, melyeknek a bevételét jótékonysági célra ajánlották fel. Az idén egy különleges műhelymunkát szervezünk számukra, amelyre egy népi hímzőt hívunk előadónak. A Dáliával kapcsolatban fontos még megjegyezni, hogy a csoport tagjai igen tömegesen vesznek részt a foglalkozásokon, és a saját tevékenységük mellett részt vesznek más csoportjaink munkájában is, pl. színpaddíszítésben, a falu karácsonyfájának díszítésében stb.

A művelődési egyesület legtömegesebb és legkomolyabb eredményeket elérő szakcsoportjai a néptánccsoportok. A felnőtt tánccsoport igen komoly eredményeket tudhat maga mögött – tudtuk meg az elnöktől.

– A Rizgetős tánccsoportunk már megszerezte a kiváló minősítést, és nemcsak egy-egy táncprodukcióval lép fel, hanem tematikus műsorokkal is. A tavalyi tematikus műsora az Aradi 13 volt, amelyet az aradi vértanúk napján mutatott be. Az ilyen jellegű tematikus táncszínházi produkciókat mindig a magyarság történelmének egy-egy jeles eseményéhez kötjük. A tavalyi produkció rendezője és koreográfusa Patyerek Csaba volt, a premierre október 5-én került sor, és nagyon nagy sikert aratott. A táncosok másik nagy műsora az Orosz tankok között hallgatnak a harangok címet kapta, és a tavalyi '56-os vajdasági központi megemlékezésen is bemutatták. Erre nagyon büszkék vagyunk, és a produkció meghívást kapott Magyarországra, az idei '56-os megemlékezésre – számolt be az elnök, majd azzal folytatta, hogy a néptáncos produkciók gerincét a Rizgetős adja, e köré épülnek a fiatalabb tánccsoportok fellépései. A gyermek néptánccsoportok viszont önállóan is szép eredményeket érnek, el a Cselefendi és a Diócska néptánccsoportok jelen voltak a Kőketáncon, és szép minősítéseket kaptak.

A gyereknéptáncosok és a Rezeda asszonykórus a karácsonyi műsoron (Fotó: Lakatos János)

A gyereknéptáncosok és a Rezeda asszonykórus a karácsonyi műsoron (Fotó: Lakatos János)

A Petőfi Sándor M. E. énekcsoportjai számára is mozgalmas volt a múlt év. A Szajkó énekcsoport egy CD-lemezt adott ki, amely az énekcsoport fennállásának 15. évfordulója alkalmából jelent meg. A Szajkónak ez a második lemeze, amelyet a Fokos zenekarral közösen készítettek el. A legutóbbi lemezbemutató fellépésükre Kishegyes testvértelepülésén, Békésszentandráson került sor – mondta Linka, majd azzal folytatta, hogy az egyesület másik énekcsoportjának, a Rezeda asszonykórusnak is több fellépése volt az elmúlt évben. A gyermek énekcsoportot Borsodi Patyerek Orsolya vezeti, és arany minősítést kapott az újvidéki Szólj, síp, szólj! megmérettetésen.

A művelődési egyesület citerazenekara is szépen fejlődik, év végén a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ népzenei versenyén arany minősítést vehetett át. A művelődési egyesület egész éves fellépéseiről fotókat készített Linka Csaba fotós, s ezekből a karácsonyi műsorra egy kiállítás is összeállt – fogalmazott az egyesület elnöke.

Az 2019-ben a Petőfi Sándor M. E. munkáját anyagilag támogatta a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szekeres László Alapítvány, a tartományi művelődési titkárság, a tartományi oktatási titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és Kishegyes község önkormányzata. A művelődési egyesület munkáját segítette a kishegyesi helyi közösség is.