2024. május 5., vasárnap

Biztos anyagi háttér és utánpótlás

Szenttamáson is megválasztották a 2019-es év legjobb sportolóit

A Szenttamási Sportszövetség a múlt év utolsó szerdáján átadta az elismeréseket és a díjakat a 2019-es év legjobb községi sportolóinak és sportszervezeteinek. Slobodan Sekulić elnök köszöntőjében hangsúlyozta, a szenttamási sportolók tavaly sikert sikerre halmoztak, így nem volt könnyű a döntés: „A városban tizenkét sportágban huszonkét klub működik, amelyek mintegy ezer aktív sportolót tömörítenek maguk köré. Ebből kifolyólag nyugodtan elmondhatjuk, hogy azon községek közé tartozunk, ahol a sport területén biztosítva van az utánpótlás. Mindannyiunk feladata, hogy továbbra is megtegyünk mindent annak érdekében, hogy a sportolók, főleg a fiatal sportolók számára megteremtsük azokat a feltételeket, amelyek nélkülözhetetlenek a kimagasló eredmények eléréséhez.”

Az év sportolója Igor Šijačić fiatal kosarazó, a legjobb csapat pedig a Turia Cselgáncsklub lett. A 18 éves Šijačić már kilenc éve aktív kosaras, három éve pedig az újvidéki Vojvodinának játszik. A dzsúdóklub 1994-ben alakult, az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlődött, s az egyik legnépszerűbb és legtömegesebb sportág a településen. A klubnak jelenleg mintegy ötven tagja van, akik három edző segítségével négy korcsoportban versenyeznek. A klub a szervezője annak az évente megrendezett nagyszabású tornának is, amelyre átlagosan mintegy ötszáz versenyző nevez be, és ezzel tartományunk egyik legnagyobb ilyen rendezvénye.

Az elismeréseket Radivoj Paroški polgármester adta át, s kiemelte, a község 2015-ben 20 millió dinárt fordított a sportra, mára pedig ez az összeg meghaladja a 40 milliót.

A legjobb ifjúsági sportoló Nataša Gadžić cselgáncsozó lett, aki 2019-ben 15 tornán vett részt, és 15 érmet (7 arany, 4 ezüst, 4 bronz) vitt haza, köztük a tartományi aranyat és az országos bronzot. A fiatal tehetségek kategóriájában Stefan Jokanović kosaras nyert.

A legsikeresebb sportiskolát a Srbobran Női Kosárlabdaklub vezette, amelynek a második csapata a Pancsován megrendezett F4-es tornán az elődöntőben 26 pontos különbséggel győzte le a szabadkai Spartacus együttesét, másnap pedig a döntőben 18 ponttal a házigazdákat is sikerült megvernie.

A legjobb edzőjének járó elismerést Borislav Stanaćev, a Srbobran Labdarúgóklub ifjúsági csapatának trénere vehette át. Stanaćev a 90-es évek közepétől tornatanárként dolgozik, a fiatal focisták irányítását az idén vette át, s ő volt az edzője a minden idők két legjobb szenttamási labdarúgójának tartott Aleksandar Katainak és Ognjen Mudrinskinak.

A sport és az egészséges életmód népszerűsítéséért külön elismerésben részesítette Mirjana Zorićot, a Srbobran Női Kosárlabdaklub játékosát. A 16 éves diáklány a községi, tartományi és országos versenyeket kiválóan szerepelt, a vajdasági megmérettetéseken átlagosan 28 pontot ért el, amivel korosztályában kiérdemelte a Vajdaság legjobb sportolója címet.

A sportszövetség az idén két posztumusz díjat ítélt oda: az egyiket a nemrégiben elhunyt Jovica Tešić – Jolenak a sport népszerűsítéséért, a másikat pedig Aleksandar Kaić egykori kosárlabdaedzőnek.