2024. április 26., péntek

A varázslatos Luca

Luca, luca, kitty-kotty!
Dübörgött a színpad a Cifra néptánccsoport tagjainak lába alatt

Dübörgött a színpad a Cifra néptánccsoport tagjainak lába alatt

Jelenleg négy fiatal énekcsoport is működik az egyesületben

Jelenleg négy fiatal énekcsoport is működik az egyesületben

A Dalárda férfikórus ezúttal betlehemezett

A Dalárda férfikórus ezúttal betlehemezett

Hurka, kolbász, káposzta – a barátkozás záloga (Tóth Roland felvétele)

Hurka, kolbász, káposzta – a barátkozás záloga (Tóth Roland felvétele)

A közönség vastapssal jutalmazta a Berbence vonós zenekar játékát

A közönség vastapssal jutalmazta a Berbence vonós zenekar játékát

„Luca, Luca, kitty-kotty, tojjanak a tyúkok!
Kolbászuk olyan hosszú legyen, mint a falu hossza,
Szalonnájuk olyan széles legyen, mint a mestergerenda...”
Így köszöntötték a közösségük tagjait szombaton este a temerini gyerekek. A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezői ugyanis évek óta hatalmas tömeget mozdítanak meg december közepén. Az idén is pótszékekkel kellett kiegészíteni a 320 férőhelyes színháztermet, hogy mindenki élvezhesse a Luca, luca, kitty-kotty! elnevezésű műsort, amelynek keretében az egyesületben működő népi csoportok mutatkoztak be.
Az est folyamán csaknem 200 népi zenész, énekes és táncos fordult meg a színpadon. A minőségi, autentikus hangzásra törekvő produkciók láttán nyugodt lelkiismerettel elmondhatjuk, hogy a hetvenes években megalakult táncházmozgalom újra fénykorát éli Temerinben. Csaknem száz aktív néptáncos van, az óvodásoktól a felnőttekig minden korosztályt felölel a jelenleg működő öt tánccsoport. Ezmellett négy ifjabb énekcsoport, valamint a Dalárda férfikórus és a zenészekkel kiegészült asszonykórus is tevékenykedik. A két működő citerazenekar mellett nemrégiben felelevenítették a térségre jellemző tamburazene hagyományát is, így a gyerekcsoport mellett egy tizenegy-néhány tagot számláló felnőtt együttes is működik. Az egyesület egy kiváló vonós zenekarral is büszkélkedhet. Mindez hatalmas közösségi munka eredménye – mondta Lukács Imre néptáncoktató, aki a kilencvenes évektől vezeti a helyi csoportokat.
– A kisebbek és az idősebbek is hetente bejárnak próbálni. Nagy közösségi élmény ez mindannyiunknak, ugyanis az aktív tagság mögött egy jóval szélesebb körű mozgalom alakult ki. Értem ezalatt elsősorban a temerini családokat, akik munkájukkal és odaadásukkal támogatják a népi kultúránk megőrzését és ápolását.
A gyermekcsoportok évtizedek óta sikerrel szerepelnek mind a Szólj, síp, szólj! népzenei, mind a Kőketánc népi játék és néptánc vetélkedőn, de fiatal tagjaik számos alkalommal megmérettettek már külföldön is. Legutóbb Merković Anna öregbítette az egyesület hírnevét a Fölszállott a páva magyarországi tehetségkutatóban.
– A pályafutásomat a temerini népzenei táborban kezdtem, ahol először furulyát fogtam a kezemben. Lassan elkezdtem az egyesületbe járni, és egyre inkább megtetszett a hegedű hangja. Elhatároztam, hogy hegedülni szeretnék, méghozzá népzenét. Az elmúlt években az egyesület a második otthonommá vált. A zenélés mellett hat éve táncolok is, illetve két énekcsoport munkájában is részt veszek. A népzene az életem – tudtuk meg a tehetséges lánytól.
A sikerek a felnőtt csoportoknál sem maradnak el, ugyanis rendszeresen járják a hazai és az anyaországi fesztiválokat és falunapokat. Lukács Imre szerint az egyesület tagjai már életformaként tekintenek a népi kultúra ápolására.
– Határon túli magyarokként talán jobban is kell hogy ragaszkodjunk a hagyományainkhoz, mint az anyaországban. Itt nem adják az iskolákban tálcán, hanem kaparnunk kell érte. Mindenkinek meg kell értenie azt, hogy ha mi nem énekeljük ezeket a dalokat, ha mi nem táncoljuk a táncainkat, akkor más nem fogja ezt megtenni helyettünk.
A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület csoportjai évtizedes küzdelmüket követően ma már fenn tudják tartani tevékenységeiket, köszönhetően az anyaországi forrásoknak. Három éve rendszeres támogatásban részesülnek a Csoóri Sándor Alaptól, amelynek segítségével többek között mindenkinek lehet végre viselete. Merković Filip azon fiatalok közé tartozik, akiknek már adottak voltak a lehetőségek a fejlődésre.
– Nagyon tisztelem az idősebbek kitartását és odaadását. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a magyar népi hagyományokat megőrizzék, nekünk fiataloknak pedig biztosítsák a feltételeket arra, hogy ápolhassuk a saját kultúránkat. Törekszenek arra is, hogy minél autentikusabban műveljük hagyományainkat, megfelelő szakembereket biztosítva számunkra. Egyszóval: jó emberek vannak az egyesületben, akik élettel töltik meg a régi falakat.

A Luca-napi műsor örömtánccal fejeződött, amellyel egy hangulatos, sült hurkás és kolbászos barátkozásra hívták meg a közösséget az egyesület tagjai. Az este fergeteges táncházzal és mulatozással ért véget.

Az idősebb tánccsoportok közös „örömtánca”(Tóth Roland felvétele)

Az idősebb tánccsoportok közös „örömtánca”(Tóth Roland felvétele)

Nyitókép: Jelenleg négy fiatal énekcsoport is működik az egyesületben