2024. április 26., péntek

Tovább feszül a húr

Diplomáciai csata alakult ki Montenegró zászlajának belgrádi gyújtogatása miatt

Holnap dől el, hogy Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök ellátogat-e január 6-án Montenegróba az ottani szerb hívők körébe, hogy velük együtt töltse a szentestét és részt vegyen a hagyományos egyházi szertartásokon. Ma reggeli nyilatkozatában az államfő úgy fogalmazott: 24–36 órán belül kiderül, utazik-e vagy sem. Ott szeretne lenni a szerbség körében a legörömtelibb keresztény ünnepen, jelentette ki, de a végleges döntést tanácsadóival közösen hozzák majd meg.

A tiltakozók csoportja Belgrádban (Fotó: Beta)

A tiltakozók csoportja Belgrádban (Fotó: Beta)

Mint ismeretes, a montenegrói új egyházügyi törvény elfogadása korbácsolta fel a kedélyeket, és emiatt tulajdonítanak nagy jelentőséget ennek az esetleges lépésnek. Az új törvényt a szerb ortodox egyház elítéli, mert ennek elfogadásával számos ingatlant, például középkori templomokat és kolostorokat veszíthet el, ha nem tudja igazolni, hogy ezek több mint száz éve a tulajdonában vannak.

Vučić montenegrói látogatását a hírek szerint Irinej szerb pátriárka jóváhagyta.

– Nem azért választottak meg elnöknek, hogy a stadionokban üljek és a sportolók eredményeit dicsérjem, mások tollával ékeskedjek, hanem azért, hogy a nép körében legyek, amikor a legnehezebb pillanatok következnek be, most ez egy ilyen pillanat – fejtegette álláspontját az államelnök.

Az államelnök azt is hozzáfűzte, hogy senkit sem kíván sértegetni, provokálni, csupán egységet kell mutatnia a szerbségnek e tekintetben is a legörömtelibb ünnep napjain. Montenegró függetlenségét senki sem akarja veszélyeztetni, tette hozzá, ugyanakkor Montenegró veszélyezteti azokat az értékeket, amelyek a szerbség és a szerb egyház tulajdonát képezik. Azt mondta, Duško Marković montenegrói miniszterelnök félrevezeti az állampolgárait, amikor arról beszél, hogy veszélyben van a montenegrói szuverenitás. Szerbia a legjobb kapcsolatokat szeretné a testvéri Montenegróval, jegyezte meg.

„FELHÁBORÍTÓ SZERB VISZONYULÁS”

Belgrádban a Crvena zvezda klub szurkolói tüntettek a montenegrói nagykövetség épülete előtt, ahol pirotechnikai eszközökkel célozták meg és próbálták felgyújtani a kihelyezett montenegrói zászlót. Vučić szerint nem lehetünk büszkék erre a cselekedetre, de az is tény, hogy senki sem próbált behatolni az épületbe, s mint mondta, Montenegróban is jól tudják, mekkora készültség volt Belgrádban arra az eshetőségre, ha tényleg meg kellene védeni a nagykövetség épületét.

Aleksandar Vučić montenegrói látogatását Irinej szerb pátriárka jóváhagyta (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić montenegrói látogatását Irinej szerb pátriárka jóváhagyta (Fotó: Beta)

A montenegrói kormányfő „újabb civilizációellenes cselekedetnek” minősítette a Belgrádban történteket, mely Montenegró és annak szimbóluma ellen irányult. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy felháborító a szerb államvezetőségnek a viszonyulása, Montenegró ismét függetlenségének és szabadságának megvédése előtt áll. Marković hozzátette, megóvják a montenegrói államiságot, melyet otthon és külföldön is ugyanazok az erők próbálnak kétségbe vonni.

„JOGUNKBAN ÁLL BELESZÓLNI”

Az incidenst követően ma Podgorica tiltakozó jegyzéket kívánt átnyújtani Vladimir Božović montenegrói szerb nagykövetnek. Ivica Dačić külügyminiszter közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Belgrád nem hajlandó elfogadni a montenegrói vádakat, melyekkel Szerbiát próbálja felelőssé tenni az ottani viszályért, ezért a nagykövet nem vette át a jegyzéket Podgoricában. Dačić megerősítette: elfogadhatatlan Szerbia számára az új egyházügyi jogszabály, mert az közvetlenül a szerb nép és szerb ortodox egyház érdekei ellen irányul. Emlékeztetett arra, hogy Montenegró lakosságának 29 százalékát a szerbség jelenti, mely eleve ellenezte a vallásszabadságról szóló új törvény meghozását. Belgrádnak joga van a határon túli szerbség ügyeivel foglalkozni, értékelte Dačić. Szerbiában senki sem vonja kétségbe Montenegró függetlenségét, az erről szóló hivatalos kijelentések megalapozatlan, rosszindulatú megnyilvánulások a montenegrói vezetőség részéről. A dialógus mellett foglalt állást, mert ez az ottani szerbség érdekeit is szolgálja. Senkinek sem tesz jót a helyzet elmérgesedése, értékelte megállapításaiban a szerb diplomácia vezetője. Beszámolt arról is, hogy Vučić a kedélyek csillapítása érdekében már többször beszélgetett Milo Đukanović montenegrói elnökkel. Dačić szerint Vučić nem politikai, hanem vallási okból kívánja január 6-án felkeresni Montenegrót. A béke a legfontosabb, amit azonban csak dialógus szavatolhat, húzta alá. A Külügyminisztérium külön közleményben határozottan elítélte a montenegrói zászló felgyújtására tett kísérleteket is.

VESZÉLYES TAKTIKAI JÁTÉK

Gojko Perović, a cetinjei Teológiai Kar rektora közben annak a véleményének adott hangot, hogy a politikusoknak nem vallási jellegű dátumokat kellene választaniuk másik államban tett látogatásuk alkalmával, mert annak eleve politikai jelentősége lesz, s ez háttérbe szorítja magát a vallási ünnepet. Vučićnak így, véleménye szerint, más időpontban, a montenegrói államvezetőség képviselőivel találkozva kellene megszerveznie montenegrói látogatását. Ugyanakkor, minden út nyitva áll mindenki előtt, s oda megy, azt tesz, amit akar. Ebben az esetben viszont félő, hogy más kontextusban kell tekinteni a szerb elnök érkezésére, állapította meg.

A német Der Spiegel napilap elemzői cikkében „veszélyes taktikai játéknak” minősítette Milo Đukanović legújabb lépéseit, a vallásszabadságról szóló törvény elfogadását. Mint megállapította, Montenegró hosszú ideig a biztonság és stabilitás szigete volt a Nyugat-Balkánon, ezt most veszélybe sodorhatja a szerb pravoszláv egyházzal, s a magával Szerbiával való összetűzés.

Kiril orosz pátriárka is nyilatkozott a téma kapcsán. Kijelentette, még az ottomán török időkben sem születtek olyan döntések, mint ma Montenegróban. Véleménye szerint Amfilofije püspök meg szándékozza védeni az egyház vagyonát a szétszóródástól, és harca teljesen igazolt.