2024. április 27., szombat

Nincs jogunk a felejtésre

Óbecsén tartották meg az 1942-es razzia áldozatainak szentelt központi megemlékezést

Óbecsén, a Szent György ortodox templomban, Irinej bácskai püspök és Isihije mohácsi címzetes püspök által celebrált szentmisével kezdődött ma az 1942-es dél-bácskai razzia áldozatainak az emlékére szervezett központi megemlékezés. A misét követően Isak Asiel szerbiai főrabbi a templom előtti főtéren mondott kaddis-imát a halottakért, de arra is felhívta a figyelmet: óriási ereje van az embernek, ha nemet mond a gonosznak.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– A gonosz lesben áll és az igazság törékeny, ezért nekünk kell emberséget tanúsítanunk – ezt kell megtanítanunk a fiataloknak – emelte ki a főrabbi.

Dragan Tošić, Óbecse polgármestere beszédében emlékeztetett arra, hogy 1942 januárjában a magyar karhatalmi alakulatok kivégzései során mintegy 4000 ártatlan szerb, zsidó és roma áldozat vesztette életet Csúrogon, Boldogasszonyfalván, Sajkásszentivánon, Sajkásgyörgyén, Mozsoron, Titelben, Sajkáslakon, Dunagárdonyban, Tündéresen, Zsablyán, Szenttamáson, Temerinben, Újvidéken, végül pedig január 27-én Óbecsén.

– Azt, hogy a gyűlölet milyen tragédiához vezethet, jól tanúsítják azok a tragikus események, amikor csak azért kellett emberek ezreinek meghalniuk, mert más nemzethez vagy valláshoz tartoztak. A megbocsátás, a bizalom és a rájuk való emlékezés kötelez bennünket. Ezek az áldozatok városunk történelmének a részét képezik, ahol ma békében élnek a különböző vallású és nemzetiségű emberek. Mi nem felejtjük el soha a történelemnek ezt a részét, mert miénk a felelősség, hogy az utánunk következő nemzedékeket toleranciára és békére neveljük annak érdekében, hogy a történtek soha ne ismétlődhessenek meg. Az együttélésnek a mi vidékünkön nincsen alternatívája – mondta többek között Dragan Tošić.

2017 óta a razzia áldozataira való központi megemlékezést a szerb pravoszláv egyház bácskai püspöksége már a tartományi kormánnyal közösen szervezi – ez utóbbi nevében Igor Mirović tartományi kormányfő mondott beszédet.

– Az ártatlan áldozatokra való emlékezés kultúráját mindannyiunknak ápolnunk kell, és ebben az intézményeknek kell az élen járniuk, ezért kezdtük el három évvel ezelőtt a közös megemlékezések szervezését. Azért vagyunk itt, hogy nemzettől, vallástól, nyelvtől függetlenül imádkozzunk az ártatlan áldozatok örök békéjéért. Nincs jogunk a felejtésre és figyelmeztetnünk kell arra, hogy a 78 évvel ezelőtt elkövetett bűntettek soha ne ismétlődhessenek meg. A gyűlölet nem győzhet a szeretet felett, és a bűntett soha többé nem lehet politikai vagy más célok eszköze – emelte ki Igor Mirović.

A megemlékezésen a tartományi képviselőház nevében Pásztor István házelnök, valamint Smiljana Glamočanin Varga és Miroslav Vasin helyettesek, a tartományi kormány nevében Igor Mirović kormányfő, Óbecse község nevében Dragan Tošić polgármester, Magyarország belgrádi nagykövetségének a képviseletében Pálinkás Gábor első beosztott, valamint Božidar Vojinović, a Razzia 1942 Emléktársaság elnöke helyezte el koszorúit az alkalmi emlékhelyen. Az eseményen a tartományi kormány több tagja, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, valamint a dél-bácskai községek képviselői is részt vettek.