2024. április 26., péntek

Új biztosítási alapok januártól

A januárra szóló befizetésektől kezdődően 5,79 százalékkal magasabb biztosítási alapok érvényesek, mint a tavalyi évvel bezárólag, decemberben, értesít a Szerbiai Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap.

A polgárok szakképesítésüktől függetlenül 13 biztosítási alap közül választhatnak. A kötelező társadalombiztosítási járulékokról szóló törvény szerint a legalacsonyabb biztosítási alap az előző 12 havi köztársasági átlagbér 35 százaléka, ami 25 801 dinárt tesz ki, a legmagasabb pedig öt átlagfizetés, vagyis 368 590 dinár.

A nyugdíj- és rokkantbiztosítási járulék 25,5 százalék, vagyis az önkéntes befizetés havi részlete 6579,26 és 93 990,45 dinár között mozog. A járulék alapösszegei egész évre érvényesek, s az alap honlapján és a fiókintézetek hirdetőtábláin elérhetőek.

Azoknak a polgároknak, akik önkéntesen fizetik a járulékot, minden hónap 15-ig kell befizetniük az előző hónapra vonatkozó összeget. A kiválasztott alapot lehet módosítani, ha új kérelmet nyújtanak be, aki pedig nem szeretné megszakítani az önkéntes járulékot, kérelmeznie kell annak megszüntetését.

A biztosításon kívüliek, mint a munkanélküliek, egyetemi hallgatók, háztartásbeliek, diákok, stb., önkéntes alapon fizethetik a járulékot, amennyiben 15 év felettiek, szerbiai lakhellyel rendelkeznek, és nem valósítanak meg nyugdíjat Szerbiában vagy másik államban.