2024. április 26., péntek

Művelődés összetartó közösségben

Tartalmas műsorral zárta az évet a 150 éves bácsfeketehegyi művelődési egyesület – Telt házas volt a jótékonysági esemény

Az év utolsó hétvégéjén tartott évzáró műsort a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület szombaton a bácsfeketehegyi színházteremben.

A rendezvényen fellépett az egyesület összes szakcsoportja. Az idén sokkal több volt a fellépő, hiszen az anyaországi támogatásnak köszönhetően a szakcsoportok száma több mint a duplájára nőtt. Az évzáró iránt óriási volt az érdeklődés, a fellépők zsúfolásig megtelt teremben mutatták be egész évi munkájuk gyümölcsét. A rendezvényen tiszteletét tette többek között Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Linka B. Gabriella és Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács tagjai, Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, valamint önkormányzati és helyi közösségi tisztségviselők.

Az évzáró műsort Hajvert Lódi Andrea, a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület elnöke nyitotta meg. Ünnepi beszédében elmondta, hogy nemrég karácsonyt ünnepeltük, amikor kis Jézus fényt hozott az életünkbe, az évzáró műsoron pedig azt a csaknem 100 gyereket, fiatalt és felnőttet köszönztötte, akik a mindennapokba visznek fényt valamilyen formában. Beszédében külön kiemelte, hogy immár másfél évszázada folyik művelődési élet Bácsfeketehegyen.

– A 150 éves művelődési életet ünnepeljük Bácsfeketehegyen, hogy a feketehegyi közösség 150 éve töretlenül ápolja a kultúráját közösségben is. És hogy a közösségi művelődés valóban alapvető értéket képez a mi gondolkodásunkban, bizonyítja az a tény, hogy most 12 szakcsoport mutatja be munkáját, és azt, hogy mivel foglalkozott az elmúlt 3 hónapban. A külhoni magyar gyerekek éve jegyében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Csoóri Sándor Alap támogatása nagyon nagy segítség ebben a folyamatban. De hogy a munka bővül, az a felkészítők rátermettségét és a szülők igényét, odafigyelését mutatja – mondta el az elnök, majd megköszönte a felkészítők és az egyesületi tagok munkáját, és a 2020. évre vonatkozóan azt kívánta, hogy továbbra is maradjanak erősek és összetartóak, hiszen az idén is hatalmas élni akarást mutattak fel.

A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület keretében négy néptánccsoport működik, az ő művészeti vezetőjük Szakács Tamás, a csoportvezetők Molnár Gabriella és Szebenyi László Kinga, a kisegítők pedig Szakáll Nikolett és Bede Noémi. A citeraszakkört Kelemen Zsolt vezeti, a népi éneket Török Noémi oktatja, a tamburazenekar vezetője pedig Sárközi István. A versmondók két korosztályban dolgoznak, őket Barta Júlia készíti fel, a kis színjátszókat pedig Hajvert Lódi Andrea. Az egyesület egyik teljesen új szakcsoportja modern énekekkel foglalkozik, Faragó Papp Boglárka vezetésével. A szép múltú Soma Színtársulatot Kovács József vezeti. A felsorolt csoportok munkáját láthatta a közönség az ünnepi évzáró műsorban, amelyben közreműködött a szabadkai Duhaj banda, valamint a Pán Péter gyermekintézmény balettstúdiója is bemutatkozott.

A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület évzáró programját a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Csoóri Sándor Alap, a tartományi oktatási titkárság és Kishegyes község önkormányzata támogatta. A rendezvény belépője önkéntes adomány volt, s a befolyt összeget az egyesület jótékonysági célra ajánlotta fel Orosz Rózsa néninek, aki egyedül neveli az unokáját.