2024. április 26., péntek

Mindenkinek megéri

A szabadkai Tramp kereskedés 30 éve foglalkozik használt bútorok adásvételével

Legyen szó akár költözésről, akár lakásfelújításról, mindkét esetben akad egy-két bútor a házban, amelyre valamilyen oknál fogva többé nincs szükség. Ha a felesleges bútort nem sikerült ismerősnek vagy rokonnak elajándékozni, akkor a használati tárgy a lomtalanítás során a kihelyezett konténerbe kerül, nem ritkán azonban a szemeteskukák mellett végzi, a lakosok és a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat keserűségére.

Az üzletben mindent harmadáron vásárolhatnak meg az érdeklődők (Fotó: Gergely Árpád)

Fontos, hogy minden áru jó állapotban legyen (Fotó: Gergely Árpád)

Aki pénzt is akar keresni a valamikor jó szolgálatot tett bútordarabból, apróhirdetés formájában várhatja rá a keresletet. Ez a folyamat viszont sokszor napokig, hetekig, némely esetben akár hónapokig is eltarthat, így a legkézenfekvőbb megoldást az olyan kereskedések jelenthetik, amelyek használt bútorok adásvételével foglalkoznak. Az ilyen üzletekben nincs azonnali kifizetés, viszont segítséget nyújthatnak abban, hogy minél előbb gazdára találjon a megunt bútordarab, és legalább addig sem áll, kopik a garázsban az új gazdájára várva.

A szabadkai Tramp kereskedés immár 30 éve foglalkozik használt bútorok adásvételével. Üzlethelyiségük három részből áll, melyekben, ha jobban szétnézünk, igazi kincsekre bukkanhatunk.

Maja Krsmanović tulajdonos elmondta, hogy szinte naponta változik a kínálatuk, és igyekeznek csak a kifogástalan állapotú árut elfogadni az eladóktól.

Maja Krsmanović (Fotó: Gergely Árpád)

Maja Krsmanović (Fotó: Gergely Árpád)

– Nemcsak bútorok, hanem háztartási eszközök adásvételével is foglalkozunk, illetve olyan egyéb berendezések forgalmazásával is, mint amilyenek az ablakok, ajtók vagy a kerti felszerelések. Mindre van kereslet. Az emberek elhozzák hozzánk régi bútoraikat, mi pedig akkor fizetjük ki nekik azok árát, ha megtörtént az eladásuk. A províziónk 20 százalékot tesz ki, az eladó tehát elkapja az áru értékének 80 százalékát. Számunkra fontos, hogy minden áru jó állapotban legyen, illetve hogy újnak nézzen ki, mert a hibásakat nehezen tudjuk értékesíteni – magyarázta a tulajdonos.

Régebben minőségibb anyagból készültek a hazai bútorok, több garnitúra készült kemény fából, meglehet, hogy némely darab olcsóbb az üzletekben, de a minőséget is szem előtt kell tartani. Maja Krsmanović szerint az új és a használt bútor közötti különbség sokszor csak az árban mutatkozik meg. Leginkább a konyhabútorok, az egyszemélyes ágyak és a szekrények kelendőek.

– Nálunk mindent harmadáron vásárolhatnak meg az érdeklődők. Egy hatszemélyes asztal a bútorüzletekben akár 30 000 dinár is lehet, nálunk ugyanaz 10 ezerért megvásárolható. Néha van olyan áru is, ami sokkal minőségesebb a boltokban kínáltaknál. Nemcsak a szabadkaiak és a környékbeliek, hanem a külföldiek is érdeklődnek a kínálatunk iránt. Előfordul, hogy csak akkor jönnek el hozzánk, ha az üzletekben nem találnak maguknak megfelelő bútort, egy részük viszont célzottan hozzánk fordul. Nagy számban járnak hozzánk olyanok is, akik külföldön próbáltak szerencsét, eladták mindenüket és most ismét itthon próbálnak boldogulni, berendezkedni. A legtöbb eladó és vásárló azonban akkor fordul meg nálunk, ha renoválja otthonát vagy költözködik – részletezte Maja Krsmanović.

A tulajdonosnő nem titkolja el, ha valamelyik bútordarab kisebb hibával rendelkezik.

Az üzletben mindent harmadáron vásárolhatnak meg az érdeklődők (Fotó: Gergely Árpád)

Az üzletben mindent harmadáron vásárolhatnak meg az érdeklődők (Fotó: Gergely Árpád)

– Az eladás során minden apró hiányosságra felhívom a vásárló figyelmét. A rétegelt falemezű bútoroknál meg kell vizsgálni az elemeket, a sarkokat, a mechanikus részeket, a konyhai elemeknél a vizesedés során keletkezett elváltozásokat, illetve a cigarettacsikkek nyomait. Igyekszünk csak olyan bútort elfogadni, melyen nincsenek szemmel látható károk, de ha mégis vannak, akkor engedünk az árából – nyilatkozta Maja Krsmanović.