2024. április 26., péntek

„Becsüljék meg a munkásaikat!”

Szabadka Város Önálló Szakszervezeteinek Szövetsége hétfőn évértékelő sajtótájékoztatót tartott, amelynek fókuszában a dolgozók bérezése, illetve az ezzel kapcsolatba hozható munkaerőhiány szerepelt. A sajtó képviselőinek Milan Popović, a szervezet elnöke számolt be az éves tevékenységükről.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– Az idén is a szokásos problémákkal szembesültünk. Továbbra is nagy gondot jelent egyes ágazati kollektív szerződések hiánya, és azt tapasztaljuk, hogy a munkaadók igyekeznek elkerülni ezek megkötését. Az egyéni szerződésekkel kapcsolatban folyamatos kontaktusban vagyunk a dolgozókkal. Amikor valamilyen probléma merül fel, igyekszünk azt a munkáltatóval folytatott párbeszéddel megoldani, mivel nem szeretnénk minden egyes alkalommal bevonni a bíróságokat, ugyanis ez költséges és hosszan elhúzódó pereskedést vonhat maga után – fogalmazott Milan Popović.

A szakszervezetek szövetségének elnöke emellett azt is elmondta, hogy a minimálbér közelmúltban történő megemelése üdvözlendő fejlemény, viszont a közszférában ez visszásságokhoz vezethet.

– A közvállalatokban, közintézményekben, iskolákban, egészségházakban dolgozók esetében a minimálbér megemelése azt eredményezheti, hogy a minimálbéren lévők és a közepes fizetéssel rendelkező dolgozók megközelítőleg ugyanannyi fizetést kapnak. A jövőben új kollektív szerződésekre lesz szükség, amelyekben a különböző fizetési kategóriákat is pontosan meghatározzák, és minden munkahely saját szorzóval rendelkezik. Amennyiben a minimálbért három százalékkal megnövelik, elengedhetetlen, hogy a többi fizetési kategóriába tartozó munkások bérét is ugyanennyivel emeljék meg. A közelmúltban hallhattuk azt az ígéretet, hogy 2025-re 900 eurós átlagfizetések lesznek. Mindezt jó hallani, de ezt a folyamatot fel kell gyorsítani, hisz a fiatalok elsősorban a magasabb fizetések miatt vállalnak külföldön munkát. Persze ebben közrejátszanak a jobb munkakörülmények és a munkások megbecsülése is, ezért arra kérem a munkaadókat, hogy becsüljék meg a munkásaikat – mondta Milan Popović.

Emellett azt is megtudtuk, hogy 2019 második fele az önálló szakszervezetek országos szövetségének jövőre esedékes választásaira való felkészülésről is szólt.