2024. április 26., péntek

Legalább 30 ezer mesterember hiányzik

Szerbiában  mintegy 30 ezer különféle profilú  szakember helyezkedhetne el azonnal, mutatja az Építési Kamara felmérése. Hiányuk nehezen pótolható, fejtette ki Goran Rodić, a kamara munkatársa újságírói érdeklődésre. Véleménye szerint a magasabb bérezés, a jobb életfeltételek, a duális képzés és a munkaerőpiac ésszerűbb tervezése javíthatna a helyzeten.

– Felméréseink azt igazolják, hogy a hiányszakmák kiterjednek az építőiparhoz kapcsolódó közel 50 ágazatra is. És ezek nem csak ácsok, kőművesek, asztalosok..., hanem villanyszerelők, gépszerelők, gépkezelők, munkavezetők, de a magasan képzett szakemberek is, akik nélkül még a működő rendszereket sem tudjuk hamarosan fenntartani – mondta Rodić. – Ugyanezek a szakmák Európa nyugati felében is nagyon keresettek, egyes felmérések szerint akár 100 ezer mesterember is könnyűszerrel munkát találhat. Az itthonmaradottak életkora viszont már az 50 évet is meghaladja, a hiányt macedón, albán munkások pótolják.

Mindeközben Szerbiában is megemelkedtek a bérek, egyes munkák esetében napi 100 eurót is kereshet a mesterember. A hirdetésekből kiderül, hogy a felkínált keresetek 35 ezer dinártól akár 2500 euróig terjednek.

Igor Simović, egy fővárosi vízvezetékszerelői szolgálat munkatársa elmondta, hogy munkájuk állandóan van, a bérek pedig 50 ezer dinárnál kezdődnek. Mégis sok vízvezetékszerelő megy külföldre, mert ott az itthoni sokszorosát kereshetik meg.

Az Infostud adatai szerint jelenleg legkeresettebb szakmák a fodrász, a kozmetikus, a szakács, a hentes, a pék, a kőműves, az autóbádogos, a fémesztergályos, az asztalos.