2024. április 26., péntek

A 900 eurós bérekhez kínai gazdasági növekedési ütem kell

Közgazdászok szerint rendkívül ambiciózus terv öt éven belül csaknem megduplázni a béreket 900 euróra és az átlagnyugdíjat 430 euró körüli összegre emelni, mint azt Aleksandar Vučić államfő bejelentette. A Szerbia 2025 elnevezésű, nagyszabású gazdasági terv megvalósítása nem lehetetlen, de sokak szerint túlméretezett, jó, ha egy része megvalósul.

Forrás: Pixabay

Forrás: Pixabay

A megkérdezett közgazdászok többsége mégis úgy vélekedik, hogy aligha valószínű a bérek ekkora méretű növekedése 5-6 év leforgása alatt. Indoklásul azt vetik fel, hogy a bérek és a nyugdíjak további növekedésének feltétele a hazai gazdaság ütemesebb fejlődése, a tőkebiztonság fokozása, a vállalkozói kedv növelése, kisebb adóterhelés, az infrastruktúra továbbfejlesztése és a munkaerő elvándorlásának megfékezése. Mindez lehetővé tenné a bruttó hazai termék (GDP) növekedését, ami előfeltétele a bérek növelésének.

Ljubodrag Savić egyetemi tanár szerint az országnak a hazai erők felé kell fordulnia.  A külföldi beruházókat is üdvözölni kell, de hosszútávú fejlődés nincs hazai befektetők nélkül.

Milojko Arsić professzor szerint a bejelentett infrastrukturális beruházások nem elegendőek egy ekkora méretű bér- és nyugdíjnöveléshez. Ehhez legalább 10 év szükséges, vagy olyan méretű gazdasági növekedés, mint Kínában. A bérek kb. olyan mértékben növekedhetnek, mint a termelékenység.