2024. április 26., péntek

Bagolyles

Mintegy kétszáz bagoly Topolyán

Topolya központjában már csaknem harminc éve rendszeresen használt erdei fülesbagoly-telelőhelyet tartanak nyilván.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A baglyok különböző fafajokon, elsősorban fenyőféléken és közönséges nyíren töltik nappali pihenőjüket. Mivel az Arcus Környezetvédő Egyesület kiemelten fontosnak tartja e fokozottan védett bagolyfaj telelőhelyeinek megőrzését, illetve a madarak bemutatását a lakosságnak, ezért – hogy mind többen megismerjék a városban telelő erdei fülesbaglyokat – az idén sem maradt el a környezetvédő egyesület hagyományos téli programja, a Bagolyles. A korábbi évektől eltérően idén nem a Fő utcáról lehetett megfigyelni a városban telelő madarakat, hanem a posta melletti parkban nyílt erre lehetőség. Az új helyszín meghozta a szerencsét a szervezőknek, ugyanis idén több érdeklődő élt a lehetőséggel, hogy közelebbről is szemügyre vehesse az erdei fülesbaglyokat, valamint kicsit többet is megtudjon róluk. Szülők és gyerekek együtt vettek részt ezen a programon, melyet ezúttal is Sihelnik József ornitológus koordinált.

A teleszkópos és távcsöves megfigyelés mellett a résztvevők azt is megtudhatták, mit rejt a bagolyköpet, és mi mindent lehet megtudni a benne talált maradványokból. A gyerekek számára külön érdekesség volt, hogy milyen csonttani bélyegek alapján lehet meghatározni, hogy a bagoly egeret vagy pockot vacsorázott-e.

A szervezők sikeresnek tudják be ezt a programot is, melyen azt is megtudhattuk, hogy Topolyán az idei évben megdőlt a helyi bagolyrekord. Ez azt jelenti, hogy a nemrégiben történt bagolyszámlálás során 191 példányt sikerült megszámlálni, ami idén a legmagasabb adat városunkban.