2024. április 26., péntek

Fejlesztések és káderpótlás

Kókai Roland: Erős láncszem kíván maradni a Vajdaság Erdői közvállalat

„Keményen fogunk dolgozni annak érdekében, hogy az előttünk álló négy évben is a Vajdaság Erdői közvállalat legyen a tartományban a legsikeresebb”, jelentette ki nem sokkal hivatalba lépését követően Kókai Roland, az erdőgazdálkodással foglalkozó cég júliusban kinevezett új igazgatója. Az év végéhez közeledve eddigi tapasztalatainak összegzésére, a gondok és tervek felvázolására kértük fel a tisztségviselőt, aki elektronikus úton juttatta el válaszait feltett kérdéseinkre.

Kókai Roland: Traktoristákra, sofőrökre, erdésztechnikusokra... is szükség lenne (Fotó: Ótos András)

Kókai Roland: Traktoristákra, sofőrökre, erdésztechnikusokra... is szükség lenne (Fotó: Ótos András)

Melyek voltak az első lépései az igazgatói kinevezését követően? Könnyen teremtett kapcsolatokat az új munkatársakkal?

– Ha világos célokat, prioritásokat, feladatokat határoz meg az ember, akkor nincs gond a kommunikációval és a kapcsolatokkal. A vállalattal, a benne működő rendszerrel természetesen megismerkedtem még a funkció betöltése előtt, de, ahogyan az lenni szokott, a számadatokkal foglalkozni meg az emberekkel együttműködni teljesen más feladat. A vállalat sikerét éppen az a csaknem 1500 foglalkoztatott adja, akik Vajdaság felbecsülhetetlen értékű természeti kincseiről gondoskodnak: százezer hektárnyi erdőségről, 17 vadászhelyről, 16 védett övezetről… Nem olyan munka ez, amit 7 és 15 óra között végez az ember a fizetéséért, ez egy életforma. Éppen ezért, a vállalat vezetése is elképzelhetetlen csupán a profit és az üzlet szempontjait figyelve. Másfelől a cég a piacon működik, ott valósít meg bevételt, össze kell hangolni a gazdasági aspektusokat a szélesebbekkel, szociális és környezetvédelmi tényezőkkel. Fontosnak tartottam minél korábban bejárni a vállalat szervezeti egységeit, tapasztalatokat gyűjteni.

A tartományi kormányban sokat foglalkozott határon átnyúló projektumokkal. Kamatoztathatók a szerzett tapasztalatok ebben a cégben is?

– Sokat jelent ez a tapasztalat. A Vajdaság Erdői vállalatként voltaképpen részét képezi a tartományi adminisztrációnak is. A természettel, ökoszisztémával foglalkozunk, mely nem ismeri az államhatárokat, így a szomszédainkkal folytatott együttműködésnek, kapcsolatoknak nagy hasznát fogom venni. Nem tudom személyesen irányítani majd a nemzetközi projektumokat, de arról számot vezetek, hogy a cég ne hagyja ki a kiváló lehetőségeket ezen a téren.

Melyek voltak a legfontosabb történések a vállalat szempontjából az idén?

– Amikor átvettem a cég vezetését, az év fele már elmúlt, és azonnal az egyik legégetőbb, még a vállalat alapítása előttről származó probléma rendezéséhez láttunk hozzá: a bérek közötti eltérések áthidalásához. Viszonylag gyorsan megállapodtunk a cég és a foglalkoztatottak javára, közel vagyunk egy átlátható, érdemi, végleges megoldás eléréséhez. Talán nem a legfontosabb történése ez az évnek, de a vállalat szempontjából meglehetősen fontos. Növeltük az alapbért is, jobbak lettek a munkakörülmények. Beruháztunk a felszerelés, a munkaeszközök felújításába is minden szektorban. Jó termelési eredményeket könyveltünk el az év második felében az energikus munkának köszönhetően.

Üzleti szempontból milyen évet zártak?

– Számos kihívással találtuk magunkat szembe – árvizek az év első felében, szárazság a másodikban, majd egy téli évszak teljes elmaradása, mely többé-kevésbé a mai napig tart. Ennek ellenére, elégedettek lehetünk. Ami engem illet, nehéz, de jó kezdetnek nevezném a mögöttem álló időszakot.

Korábban a vállalat az egyik jelentésében a minőségi munkaerő hiányára panaszkodott, különösen a favágás és fafeldolgozás terén. Javult-e a helyzet?

– Sajnos a munkaerőhiány nemcsak az említett területeken jelentkezik, hanem traktoristák, sofőrök, erdésztechnikusok, szerelők sem állnak rendelkezésünkre megfelelő számban. A közszférán belüli létszámstop nagyban nehezíti a helyzetet, de amikor engedélyeznek is néhány új munkahelyet, a minőségi káder hiányával van gondunk. A fakitermelési, erdészeti munka a nehéz fizikai és kockázattal teli munkák sorába tartozik, rögtön a bányászat utáni helyre sorolják be. Nem könnyű az embereket motiválni. A foglalkoztatottak átlagéletkora is kedvezőtlen. Igyekezni fogunk teljes gépesítést bevezetni olyan munkakörökben, melyek a legnehezebbnek számítanak, mint a favágásban, például. Növelni kívánjuk a munkahelyek biztonságát.

Mire fókuszálnak majd a következő időszakban?

– Meg szeretnénk valósítani a tartomány érdekeit az erdőgazdálkodás terén, a természetvédelmi területek, vadásztérségek rendezése terén. Üzleti terveinket is meg akarjuk valósítani, sok kisebb exportorientált fafeldolgozó üzem függ a Vajdaság Erdőinek az eredményeitől, nem szándékozzuk a leggyengébb láncszem szerepét játszani. Fejlesztésekbe kezdünk, faiskolákat, erdei utakat hozunk létre, tovább javítjuk a felszereltségünket, információs rendszerünket. A munkaerőhiány leküzdésén is dolgozni fogunk, mert sok olyan feladat van az erdőgazdálkodásban, amit tényleg nem lehet gépesíteni.