2024. április 26., péntek

A törvény szerint nem átverés

Ha ugyanannyi pénzért kisebb mennyiségű árut vásárolunk, a törvény szerint nem vertek át bennünket. Talán sokan fel sem figyelnek rá, de a liszt „kilója” lehet 900 gramm, a két decis poharas tejföl 1,8 dl, vagyis a teljesen megegyező csomagolásban csökkent az árumennyiség, de nem az ár. Ha behabzsolunk egy tábla csokoládét, ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, hogy 100 grammot eltüntettünk, mert jó ideje már 80, 90 grammos csomagolásban kerülnek a polcokra. A mosogatószerek esetében is megfigyelhetjük, hogy a fél literes csomagolásút 480 (esetenként 450) milliliteresre karcsúsították, szinte észrevétlenül, hiszen az ára nem csökkent, mint ahogyan a csomagolása sem.

– A mi törvényeink nem ismerik fel, hogy ez félrevezetés, hogy ezzel a fogyasztót megtévesztik, pedig rejtve ugyan, de becsapják a vásárlót – nyilatkozta Petar Bogosavljević, a Fogyasztóvédelmi Mozgalom elnöke a Prva TV-nek.

A régi előírások 2009 után változtak meg, amikor az Európai Unió lehetővé tette, hogy a gyártók változtassanak a bejáródott 100 grammos, fél, vagy 1 kilogrammos, az 1 literes csomagolásokon. Azóta a termelő vállalatok maguk határozzák meg a csomagolandó áru súlyát, a fogyasztók viszont nagyon gyakran meg sem nézik, mit vásárolnak, hiszen a csomagolás, sőt az ár sem csökkent az áru mennyiségével arányosan.