2024. április 26., péntek

Smidt Józseftől búcsúztak az újvidékiek

December 18-án 87. életévében elhunyt Smidt József

December 18-án 87. életévében elhunyt Smidt József. A férjtől, családapától, nagyapától, okleveles matematikustól és gépészmérnöktől, fotóstól és zenésztől a gyászoló család, a rokonok, a barátok, a gimnazista társak és a kollégák szombaton búcsúztak az újvidéki Városi temetőben. A felsoroltak nevében emlékezett meg róla Mihajlo Ljikar, az elektrotechnikai tudományok doktora, Lennert Géza fotóművész, Berta Zoltán, az újvidéki Forum nyomda igazgatója, dr. Senad Jašarević, az újvidéki Jogtudományi Kar rendes tanára és Vitomir Simurdić, az Újvidéki Rádió művelődési szerkesztőségének zenei szerkesztője.

Berta Zoltán nyomdaigazgató búcsúzik Smidt Józseftől (Dávid Csilla felvétele)

Berta Zoltán nyomdaigazgató búcsúzik Smidt Józseftől (Dávid Csilla felvétele)


Többek között kiemelték, hogy Smidt József, a Forum nyomda egykori igazgatója fiatal gépészmérnökként került a munkaközösségbe. A színbontás, fotografika, nyomdaipari technológia és a fényképezés nagymesterévé válva gyorsan haladt a pályán a fejlesztési osztály vezetőjétől az igazgatói tisztségig. Németországi tanulmányai után országunkban talán egyedül ő kísérletezte ki a színbontás technikáját, amit elsősorban a könyvillusztrációkon tökéletesített.
Smidt József tagja volt a Vajdasági Iparművészek és Formatervezők Egyesületének. A székvárosiak elsősorban Újvidékről, a szülővárosáról készített, kiállított, díjazott fotói révén ismerik. Ő megkereste a helyszíneket, amelyekről elődei készítettek fényképeket, és az időközbeni változásokat rögzítette.
Az egykori vezetőre, megértő kollégára, aki tanítójuk volt, az újvidéki Forum nyomda és a Magyar Szó Kft. dolgozói pénteken 11 órakor emlékeznek meg a vállalat IV. emeleti tanácstermében.