2024. április 26., péntek

Svájc leállította egyik atomerőművét

Svájc pénteken végleg leállította a 47 éve üzemelő mühlenbergi atomerőművet a magas karbantartási költségek miatt.

Svájcban, amelyben eddig négy atomerőmű üzemelt, ez volt az első ilyen leállítás.A fővárostól, Berntől mintegy 40 kilométernyire nyugatra található atomerőmű leállításáról, amelyet a tulajdonos BKW energiavállalat közleményben jelentett be, az SRF svájci közszolgálati televízió élő adásban számolt be.

Svájcban korábban csak egy kísérleti atomerőművet és kutatóreaktorokat állítottak le.Az atomerőmű teljes leszerelése legkorábban 2034-ban fejeződhet be a BKW előrejelzése szerint.

A mühlenbergi erőmű leállítása, amelyről néhány nappal azután döntöttek, hogy 2013 elején a létesítmény korlátlan működési engedélyt kapott, nem politikai döntés eredménye. Az ország áramszükségletének mintegy 5 százalékát fedező erőmű bezárása vállalati döntés volt - közölte a BKW.

"Ha hosszú távon akartuk volna üzemeltetni az erőművünket, sokkal többet kellett volna befektetnünk, hogy eleget tegyünk a Szövetségi Atombiztonsági Felügyelet (IFSN) előírásainak - közölte a BKW.

Mühlenberg bezárása után Svájcnak három atomerőműve marad: Gösgen, Leibstadt és Beznau, ez utóbbiban két reaktor működik.