2024. április 26., péntek

A vadak meséje

Betekintést ad és ismeretet gyarapít a pacséri Nagy Róbert gazdag vadászgyűjteménye

Azoknak, akik a vadászatot nemtelen cselekménynek tekintik, az esztelen gyilkolással, a céltalan lövöldözéssel azonosítják, mindenképpen tanácsos megtekinteni a pacséri Nagy Róbert látványos vadászati gyűjteményét. Aminek magától érthető jelentős részét képezik ugyan az állatok elejtését szolgáló fegyverek is, de mint azt a házigazda tárlatvezetése bizonyítja, korántsem csak arról szól ez a manapság szenvedélyként számon tartott tevékenység. A vadgazdálkodás része az is, hogy állatokat ínséges időben etetni-itatni, gyógyítani is küldetése a nemes lelkű erdő-mezőjáróknak.

Valahogy így nézhetett ki 100 évvel ezelőtt egy pipázó vadász íróasztala,  egy családi örökség részét képező ón készlettel, régi tintatartóval tollakkal(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Valahogy így nézhetett ki 100 évvel ezelőtt egy pipázó vadász íróasztala, egy családi örökség részét képező ón készlettel, régi tintatartóval tollakkal(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A muzeális értékű relikviáktól a ma is használatban levő eszközökön át rengeteg szakkönyv, családi vadásztrófea, etetők, a vadak befogására megépített csapdák eredetije és miniatűr makettje „ejtheti rabul” azt, aki betér Nagyéknak a pacséri Bácska utcában levő takaros otthonába. Róbert személetesen rendszerezett helytörténeti régiség-gyűjteményéről, illetve az ehhez kapcsolódó széles tudásáról, nagyapja történelmi jelentőségű vadászkalandjáról márciusban olvashattak lapunk hasábjain. Ezúttal a családi öröksége részeként is gondozott, párját ritkítóan szerteágazó vadászati tárlatáról, illetve a legrégebbi darabjáról kérdeztük.

– A vadászgyűjtemény legkorosabb tárgya, lehet mondani, hogy a történelem előtti időkből származik. Mamutállkapocs-darabokról, illetve egy őstulokkoponya-csontozatról van szó. Köztudottan a vadászat az emberi közösségekben a legkorábbi időkben a megélhetést, a túlélés részét képezte, később pedig átalakult hobbi, illetve gazdálkodási tevékenységgé. A vadak elejtésére használt eszközök és fegyverek tükrözik a történelem alatt bekövetkezett műszaki változásokat. Először közelről szúró eszközöket használtak a befogásra, majd a dobófegyvereket, a csúzlit, a parittyát, a bumerángot, a lándzsát, megint később az íjat. A lőfegyverek – vagyis elejével a fáklyás fegyverek –, a puskák és az ágyúk az utóbbi időkben, a16. században jelentek meg a lőpor elterjedésével.

„Az legyen a vadász nemes törekvése, hogy a vadat óvja, kímélje és védje.Vadásszék, mint törvény és szokás kívánja, s teremtményeiben a teremtőt áldja...” - Otto von Riesenthal idézetét Nagy Róbert is magáénak vallja(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

„Az legyen a vadász nemes törekvése, hogy a vadat óvja, kímélje és védje.Vadásszék, mint törvény és szokás kívánja, s teremtményeiben a teremtőt áldja...” - Otto von Riesenthal idézetét Nagy Róbert is magáénak vallja(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Melyik az egyik legrégebbi lőfegyver a gyűjteményben?

A gyűjtemény részét képezi egy, az 1500-as évekből származó tannenburgi puska, de időben nem olyan koros, csak egy autentikusan rekonstruált másáról van szó. Azt kell róla tudni, hogy a cső elején töltötték meg lőporral, amit a gyúlyukon keresztül a fáklya lángjával gyújtottak meg. A mai lőfegyverekkel összehasonlítva nem célzott pontosan, de sok füsttel társulva nagyot durrant. Abban az időben az ágyúk is ilyen elven működtek. Aztán következtek a kanócos fegyverek, ezek olyan módon fejlődtek tovább, hogy a kakashoz oda volt csavarozva a kanóc. Na most ezek a megoldások nem nagyon voltak alkalmasak sem a vadászatban, sem a harcászatban, mert az égő kanóc látványa szembeötlő. Ezért idővel kitalálták a kovaköves gyújtást, illetve a keréklakatos megoldást, ami már direkt szikrával izzította be a lőport. Ezt követően pedig jöttek a csappantyús – perkussziós – puskák, a hátulról tölthetőek, és a kompakt lőszerrel tüzelők. Megint később a többlövetű fegyverek, és ezt a módszert márt több, mint 100 éve kitalálták.

Van-e különbség a vadászfegyver és a katonai lőfegyver között?

A gyűjteményem fegyverarzenáljába szándékosan nem vontam be a katonai célokra fejlesztett darabokat. A katonai fegyver valóban különbözik a vadászfegyvertől, elsősorban abban, hogy a katonák között kialakul közelharc is. Ez azt jelenti, hogy a katonai fegyver végén lehet szurony is. A másik, hogy a katonai fegyverek több száz méteres távra történő lövésre, és ily módon elsősorban sebek ejtésére alkalmasak. A vadásznak viszont az a célja, hogy a becélzott állat biztosan kimúljon szenvedés nélkül. Az senkinek sem jó, ha az állat csupán megsebesül, és ilyen módon szenvedés után leli a halálát. Aztán a vadász automata fegyverből nem lő, csak félautomatából, vagy ismétlőből. Továbbá vannak sima csövű puskák, amik sörétlövedéket lőnek ki, és jórészt apró vadra lehet velük vadászni. A huzagolt csövű puskák, vagyis a karabélyok hasonlítanak leginkább a katonai fegyverekre, és ezekből inkább nagyvadra lőnek. Főleg úgy, hogy a vad nincs mozgásban, a lövésnek pedig célirányosnak kell lennie, hogy ne okozzon szenvedést.

A gyűjtemény részét képező lőfegyverek közül többszáz éves, elöl töltős pisztolyok is vannak. Az a látszólag golyóstoll alakú eszköz is valójában egy pisztoly.(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A gyűjtemény részét képező lőfegyverek közül többszáz éves, elöl töltős pisztolyok is vannak. Az a látszólag golyóstoll alakú eszköz is valójában egy pisztoly.(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Hol készültek a legjobb vadászfegyverek egykor, és manapság mi a helyzet?

- Elejével nem volt különbség a vadász és a katonai lőfegyver között, később a hozzáértő – ma már mérnöki átalakítás után születtek, születnek meg a vadász fegyverek. A gyártás helyszínét könnyen be lehet azonosítani, hiszen a legtöbb fegyveren szerepel a gyártás éve, az ország, vagy a régieknél a kidolgozó mester monogramja is. Egykor a városok – hogy magukhoz vonzzák a mesterembereket és velük együtt a vásárlókat – ingyen lakhatást biztosítottak a puskakészítőknek. Ma is több helyen maradtak fenn neves fegyverkészítő műhelyek, így az osztrák Ferlachban is tevékenykedik néhány híresebb. Emellett a legtöbb európai országnak vannak jó fegyverei, mint az egykor a cári, majd a szovjet, ma az orosz, az olasz és a belga, francia gyártmányú mellett a jugoszláv, illetve manapság a szerb fegyverek is köztudottan népszerűek, és mondhatni minőségesek, de a magyar gyártmányúak is elismertek. Kína e téren is igyekszik kiszolgálni a piacot, de felénk inkább a pisztolyok eladása terén vett lendületet.

A gyűjtemény részét képezik a fa-, agancs- és elefántszarv-, de a műanyag-, és szarvasláb-markolatú vadászkések, tőrök, nyúzóeszközök és bicskák is(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A gyűjtemény részét képezik a fa-, agancs- és elefántszarv-, de a műanyag-, és szarvasláb-markolatú vadászkések, tőrök, nyúzóeszközök és bicskák is(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A fegyver korántsem játék! Az USA-ból érkező sokkoló hírekből is tudhatjuk, hogy labilis egyén kezébe sem való. A használójának pedig gondosan, felelősséggel kell vele bánni és tárolni is, na de milyen elvek mentén?

- A használatban levő vadászfegyverek tárolásának megvannak a hivatalosan előírt, a belügyminisztérium által is ellenőrzött szabályai. Gondosan, kulccsal elzárva, szekrényben kell tartani a lőfegyvert, a lövedéktől elválasztva. Aztán a vadászpuska tisztán tartása nemcsak praktikus, vagy elvi kérdés, hanem a fegyver élethosszát is növelő szempont.

Medveles- és magasles-makettek(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Medveles- és magasles-makettek(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Korábban kiállításokon is megfordult a vadászgyűjteménye néhány darabjával. Mi mindent mutatott be?

A puskatust borító lapoknak több fémből és műanyagból készült fajtáját sorakoztattam fel egy állványra, vannak például arctámaszos, és angol, vagyis sima agyazásúak. A gyűjteményem részét képezi egy makettkiállítás is, ami kicsinyített formában, elsősorban gallyak felhasználásával mutatja be, hogy hogyan is kell kinéznie egy-egy magaslesnek, nagy- és apróvad befogására, illetve szelekciójára alkalmas csapdának, sótárolónak, csúsztatható tetejű etetőnek, vályúknak, vadkerítésnek, és a kerítés feletti átjárónak, valamint a nagyvadak befogása utáni, nyúzásra alkalmas rén-fának. Egy zsindelytetős medvelest is megtekinthet a látogató, aminek a falazatának kialakításától a belső berendezéséig minden szakszerűen ki van alakítva, de miniatűr formában.

A 19. és a 20. századból származó belga, dán, francia, orosz gyártmányú, vasból, műanyagból, gumiból és szaruból készült puskatus-borító lapok, és pisztoly-markolatok(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A 19. és a 20. századból származó belga, dán, francia, orosz gyártmányú, vasból, műanyagból, gumiból és szaruból készült puskatus-borító lapok, és pisztoly-markolatok(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az embernek köztudottan a legjobb barátja a kutya, ez a vadászokra fokozottan érvényes, hiszen a szabadban az eb hatványozza az ember érzékeit, segíthet az elfogásban. De csak azzal az ebbel lehet hatékonyan együttműködni, aki megkapja a kellő tiszteletet, illetve értelmesen bánnak vele, vagyis partnerként kezelik. A gyűjteményemben a kutyatartásra vonatkozó régi tárgyak is fellelhetők. A vadászok egyik legfontosabb feladata a vadállomány egészségének a megőrzése, ezen belül a vérfrissítése is. Köztudottan nem egyszerű befogni egy szabadon élő állatot úgy, hogy az ne sérüljön meg. A pacséri nyulak sem szokták díjazni, ha például egyiket-másikat a temerini határból származóval szeretnénk kicserélni, foggal-körömmel tiltakoznak. Ezért is vannak befogó csapdáink, vagy olyan más jellegű ártalmatlanító, a sérülésmentességet segítő lefogó eszközeink, terelő kereplőink, amik ezt is elősegítik. A gyűjteményemben ezek több fajtáját is meg tudják tekinteni az érdeklődők.