2024. április 26., péntek

Meséskönyv és csoki az óvodásoknak

A zentai gyerekek is átvették a Rákóczi Szövetség ajándékát

A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség vajdasági partnerszervezetével, a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve az idén is megajándékozza az iskolaválasztás előtt álló óvodásokat. Szabadka és Topolya nagycsoportosai után csütörtökön a zentai iskola-előkészítős gyerekek is átvették a csomagot, amely egy meséskönyvet és egy tábla csokoládét tartalmaz.

Az átadásra rövid ünnepi műsort követően került sor, amelyet a szervezők a hatéves gyerekek igényeit szem előtt tartva állítottak össze. Perpauer Attila, az MNT tagja és a zentai önkormányzat oktatással megbízott tanácsnoka rövid köszöntőjében elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy immár nemcsak a szórványban élő magyar kisgyerekek részesülnek támogatásban, hanem mindazok a vajdasági végzős óvodások, akik magyar iskolába fognak iratkozni. Mint mondta, a magyar kisebbségi oktatási rendszer alapja az óvoda, ahol a gyerekek először találkoznak intézményes formában a magyar nyelvvel és kultúrával.

A köszöntőt követő műsorban Makrinov Alexandro, a Thurzó Lajos Általános Iskola nyolcadik osztályos diákja elszavalta Kosztolányi Dezső Karácsony című versét, majd a Hófehérke Óvoda Százszorszép épületébe járó végzős óvodáslányok táncelőadása következett. Végezetül a zentai óvodások átvették a Rákóczi Szövetség ajándékát.

Perpauer Attila újságírói kérdésre elmondta, hogy a program során minden vajdasági magyar végzős óvodás megkapja az ajándékot. Zenta község területén ez 141 gyereket jelent.

– A program lényege, hogy támogassuk a szülőket az iskolaválasztásban, hogy megerősítsük őket abban, hogy magyar iskolát válasszanak. Ez nemcsak a szórványban, hanem a tömbben is fontos, hiszen azt szeretnénk, hogy a gyerekek a magyar nyelvű óvoda után magyar nyelvű általános, majd középiskolába iratkozzanak – nyilatkozta Perpauer Attila.