2024. április 26., péntek
KALANDTÚRA

Isola di Ortigia

Cicero szerint a legnagyobb görög város, és mindegyik közül a leggyönyörűbb. Erős az észak-afrikai hatás is úgy a kereskedelemben és a vallásban, mint a mindennapi kultúrában. Mintha egy ősi arab medinában járnánk. Mégis Európában vagyunk, a Mediterrán legnagyobb szigetén, Szicílián.

A közeli Málta angol gyarmattartói is jócskán rányomták bélyegüket a városra. Hosszú és viharos történelme során sokan ostromolták és foglalták el a fontos kikötővárost. A hosszabb-rövidebb ideig itt megtelepedett népek is mind ott hagyták építészetük, kultúrájuk és vallásuk nyomait. De a legnagyobb hatást mégis két pusztító földrengés hagyta a városon. A szicíliai Siracusából két híd, a Ponte Umbertino és a Ponte Santa Lucia vezet a pici szigetre, Siracusa óvárosába, Ortigiára. Siracusa ősi városmagja, a Világörökség része.

A XVI. és XVII. századi földrengések végleg megváltoztatták a város addigi arculatát. A vörös mészkőből a romokon emelt új város addig ismeretlen, teljesen új elképzelés alapján épült újjá. Akkortájt a barokk stílus uralta Európát. Ennek egy jellegzetes, amolyan olaszos formája alakult ki Szicília szigetén. A szicíliai barokk néven ismert építészeti stílus jellegzetességei a maszkok, a kerubok, és a loggiák (erkélyek) megjelenése, amelyek e drámai helyen épült épületeket díszítik. Szinte az összes homlokzaton, téren, templomon és palotán jelen vannak ezek a motívumok.

Siracusát, a csaknem háromezer éves várost Ortigia szigetén alapították görög kereskedők. A lakosság bővülésével új városrészek keletkeztek, de ezeket már a pár tíz méterre lévő Szicília szigetén alakították ki és hidakkal kötötték össze az ősi városmaggal. Ortigia így lényegében félsziget lett, arculata évszázadokon át változatlan maradt. Az ősi görög emlékek közül mára csak Apolló templomának romjai állnak a félsziget bejáratán, és Aretusza szökőkútja. A templom Szicília legrégebbi feltárt temploma. Nyolc méter magas dór stílusú oszlopainak érdekessége, hogy szélesebbek, mint a közöttük lévő távolság. A Fontana Aretusa azon a helyen áll, ahova a mitológia szerint Aretusa nimfa menekült Alpheus szerelme elől. Idegenforgalmi jelentősége jelentéktelen, elég elhagyatott is.

Néhány vadkacsa és hattyú úszkál ma a papirusz nádasban, amely Európában egyedül itt nő szabadon. Továbbhaladva térben és időben a közeli félezer éves Porta Marina városkapun léphetünk be az ősi macskakövekre. Ortigia egyik leghíresebb nevezetessége minden bizonnyal a Museo Leonardo da Vinci e Archimede. Az Arkhimédészről elnevezett téren lévő múzeumban sorakoznak az ókori tudós, csillagász, filozófus, gondolkodó, fizikus és matematikus rekonstruált gépei. Neves olasz tudósoknak és kutatóknak hála a korabeli találmányok ma újból működőképesek, és lehetőség van számos arkhimédészi kísérlet megismétlésére. A múzeum legérdekesebb darabja egy kád víz, amely a felhajtóerőt szemlélteti és Arkhimédész-törvényeként vonult be a tudományba. Az i. e. 300–200 között élt tudós szájából e sikeres kísérlet után hangzott el a Heuréka! (Megtaláltam!) felkiáltás. A kiállított tárgyak között helyet kapott még a katapult; különböző harci gépek; vízemelő rendszer – az ún. arkhimédészi csavar; tükrök sokasága, amelyek segítségével felgyújtotta még a tengeren a szigetet támadó ellenséges hajókat, de ő készítette el a világ első búvárruháját is. Ortigián két fontos templom van: a Chiesa di Santa Lucia alla badia és a Santa Maria delle Colonne székesegyház, vagyis a siracusai Dóm. Szent Luca Diocletianus császár keresztényüldözésének vértanúja.

A húszéves korában mártírhalált halt szűz temploma ott áll, ahol a keresztény hagyomány szerint a római katonák elfogták őt és kiszúrták szemeit. Siracusa védőszentjét egy tálcával a kezében ábrázolják, amelyen a szemeit tartja. A Dóm Athéné temploma maradványai köré épült még a VII. században. Falaiban még ma is fellelhetők az ősi templom oszlopai, innen ered a templom neve is (colonne = oszlopok). Ékessége az ötszáz éve fából készült és díszesre festett mennyezete, a félszáz évvel öregebb főoltára, a még korábbi márvány szenteltvíz-tartók, hét kicsi bronzból készült oroszlán és a Madonna della Neve szobor, ami azt jelenti, hogy Madonna a hóban. A Dóm-tér és a Püspöki palota alatt katakomba-rendszer húzódik.