2024. április 26., péntek

Irány az adventi vásár!

Az egynapos budapesti kirándulások 2000–2500 dinárba kerülnek – Már most érdemes nyaralásokat foglalni

Az adventi időszakban a nagyvárosokban szebbnél szebb karácsonyi vásárokat rendeznek, és ezek a látványosságok igen közkedvelt utazási célpontok. A szabadkai utazási irodák kínálatában számos egy- és többnapos ajánlat található, amelyeknek Budapest, Bécs vagy éppen Zágráb karácsonyi vására a fő célpontja. Az utazási irodáknál ezen lehetőségek után érdeklődtünk.

Tóth Borisz, a Fenix Travel 024 utazási iroda vezetője a különböző kedvezményekről adott tájékoztatást lapunknak.

Decemberben közkedvelt utazási célpontok az adventi vásárok (Fotó: Gergely Árpád archív felvétele)

Decemberben közkedvelt utazási célpontok az adventi vásárok (Fotó: Gergely Árpád archív felvétele)

– Az adventi időszakban Szabadkán és környékén népszerűek az egy-két napos kirándulások a környező városokba, leginkább Budapestre, Bécsbe, Zágrábba, Temesvárra. Ezek a kirándulások városnézést és karácsonyi vásári látogatást foglalnak magukban. Ezenkívül még mindig aktuálisak az újévi utazásokra való befizetések. Ezen utazásokra december elején vannak engedmények, majd közvetlenül szilveszter előtt néhány nappal várhatóak még úgynevezett last minute engedmények. Szabadkáról szilveszterezni legtöbben Milánóba és Bécsbe utaznak, de népszerű Krakkó és Prága is – magyarázta az iroda vezetője.

Tóth Borisz a fentiekhez hozzátette, hogy a budapesti adventi utazások ára egy főre 20 euró körül, tehát 2000–2500 dinár között alakul. Az egynapos bécsi és zágrábi utazások ára 4000 dinár körül mozog. A két-három napos utazások pedig 60–70 euró között ingadoznak, de felkúszhatnak akár 100 euróig is.

A Subotica-trans utazási irodájában újévi utazásokat nem, kizárólag adventi kirándulásokat szerveznek, Bécsbe és Budapestre egy napra, míg Zágrábba egy és két napra is. Ezeknek a kirándulásoknak a népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a zágrábi utazásokra, mind az egy, mind a két naposak is beteltek. Egyelőre Bécsbe és Budapestre van még néhány szabad hely. Bécsbe az utazás ára egy főre 4300, míg Budapestre 2200 dinár.

Budapest a népszerű úti célok között foglal helyet (Fotó: Gergely Árpád archív felvétele)

Budapest a népszerű úti célok között foglal helyet (Fotó: Gergely Árpád archív felvétele)

A Bojana Tours adventi és újévi utazásokat, egy, két, sőt öt napra is egyaránt szervez. A legnépszerűbb célpontok Bécs és Budapest. Az egynapos bécsi utazás egy főre náluk 30 euró, a két napos 69 euró, míg Budapestre az egynapos 20, a kétnapos 45 euró. Az egynapos szilveszterezés Budapestre 25 euró, a kétnapos 49 euró, míg Bécsbe az egynapos 33 euró, a kétnapos 65 euró. Az utazási iroda ajánlatai között szerepel egy újévi különlegesség is, az úgynevezett meglepetés autóbusz. Ennek az a lényege, hogy az ügyfél nem ismeri az úti célt. Az autóbusz valamely hazai vagy környező országbeli, például boszniai vagy észak-macedóniai városban is megállhat. Ennek az újévezési formának az ára 187 euró. Ez az ár magában foglalja a szilveszterezést és a pótszilveszterezést, és a teljes ellátást is. Az utazási irodában hozzátették, hogy az újévi utazások közül a meglepetés autóbuszok sikerednek a legvidámabbra.

Tóth Borisz egyébként felhívta az utazni vágyók figyelmét, hogy még csak december van, de az adventi és az újévi kirándulások mellett már most érdemes a nyaralásra is gondolni, mert decemberben számos kedvezményt kínálnak az utazási irodák.

– Ebben a hónapban és januárban már aktuálisak az előfoglalások a nyaralásra, vagy ahogy ezt a turizmusban nevezzük, a first minute akciók. Ezen akciók keretében 10, 20, de akár 30 százalékos engedményekkel is lehet nyaralásokat foglalni. Sokan, akik már biztosat tudnak a jövő évi szabadságukkal kapcsolatban, már foglaltak, valamint a nyugdíjasok is ebben az időszakban foglalnak nyaralást, főleg a júniusi és a szeptemberi időszakra. A first minute akcióknak az a legnagyobb előnye a last minute akciókkal szemben, hogy könnyebben tudunk olyan utazást vagy szállást foglalni magunknak, amilyet legjobban szeretnénk. A last minute akcióknál lehet, hogy nagyobbak lesznek az engedmények, de sokkal kisebb a választék. Idén is ez volt a helyzet. A last minute akciók olcsóbbak voltak, mint korábban, de a választék is kisebb volt. Így érdemes kihasználni a decemberi és januári akciókat, valamint a széles választékot – hívta fel a figyelmet Tóth Borisz.