2024. április 26., péntek

Karácsonyig osztják a csomagokat

A Mága Zoltán koncertsorozatának bevételéből vásárolt adományokért minden gondozott hálás

A héten kezdődött meg azon adománycsomagok kiosztása, melyeket a 100 templomi jótékonysági hangversenysorozaton összegyűlt bevételből vásároltak meg. Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész ősszel zajlott koncertsorozata keretében 20 vajdasági településen lépett fel. Mintegy 12 ezer ember vett belépőt, a több mint kétmillió dináros bevételből pedig élelmiszert és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagokat állítottak össze a CMH Alapítvány tanyagondnoki szolgálata felhasználóinak.

Takács Irén és Sztojkó Veronika (Fotó: Gergely Árpád)

Takács Irén és Sztojkó Veronika (Fotó: Gergely Árpád)

A falugondnokok 17 önkormányzat területén 51 települést járnak be, és hetente segítik az idős emberek életét. A 661 csomagot olyan idős személyeknek juttatják el karácsonyig, akik nehéz körülmények között élnek és nem részesülnek családi támogatásban.
Takács Irén, a kelebiai idősek falugondnoka, intézi a gondozottak ház körüli teendőit és segíti őket eljutni az orvoshoz is. Több csomagot kiosztott már a hét folyamán, csütörtökön pedig az utolsókat osztotta szét a gondozottak között.

– Összesen 33-an tartoznak a kerületembe. Habár a munkaidőm nyolc óra lenne naponta, mégis előfordul, hogy a nap 24 órájában a rendelkezésükre kell, hogy álljak, mert akadnak sürgős esetek. Azt tapasztaltam, hogy az idősek nagyon örültek a csomagoknak, sokan sírva vették át az adományt. Nagyon hálásak, hisz ez gyönyörű ajándék karácsony előtt. Köszönjük Mága Zoltánnak, Pásztor István fővédnöknek, hogy ide ajánlották a bevételt, a Caritasnak pedig a segítséget – nyilatkozta lapunknak a falugondnok.

Sztojkó Veronika 80 éves, a kelebiai erdőben él, egyedül. Takács Irén csütörtök neki is átadta az adománycsomagot.

– A karácsonyt egyedül fogom tölteni, a gyermekeim külföldön élnek. Hatalmas segítséget nyújt Irénke, ha kórházba kell menni, vagy orvosságot kell beszerezni, mindig tudok rá számítani. Segít bevásárolni a boltban és a postára is elvisz. Nélküle nem tudnék élni. Ez az adomány pedig nagy segítség, be tudom úgy osztani a csomagban lévő élelmiszereket, hogy nagyon sokáig elég legyen. Olyan ételeket készíthetek magamnak, amiket nagyon régen ettem, például grízes tésztát. Hálás vagyok minden szervezetnek azért, hogy segítenek nekünk, rászorulóknak – mondta Veronika.