2024. április 26., péntek
SPORTMIX

Mozgásban volt a magyar főváros

BUDAPEST – EURÓPA SPORTFŐVÁROSA

Több mint kétszázezer résztvevőt mozgatott meg a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa elnevezésű programsorozat, amely a sportolást és az egészséges életmódot népszerűsítette az év során. A szervezők tegnapi közleménye szerint a január 1-jén kezdődött és december 8-án véget ért eseménysorozat keretében 12 kiemelt rendezvény, illetve további 530 kisebb-nagyobb, túlnyomórészt ingyenesen látogatható sportos kitelepülés valósult meg Budapest Főváros Önkormányzata vezetésével, a Budapesti Sportszövetségek Uniója szervezésében és a Testnevelési Egyetem szakmai támogatásával. Ezeken az eseményeken kortól és nemtől függetlenül minden fővárosi lakos közelebbről megismerhette a legkülönfélébb mozgásformákat, kezdve a futástól és úszástól a korcsolyázáson át a spinningig vagy a jógáig.

A 16–35 éves korosztályt leginkább a két részletben, előbb április és június között, majd szeptemberben és október elején, a budapesti kültéri fitneszparkokban rendezett programok vonzották, amelyeken a szabadtéren végezhető testedzési lehetőségeket mutatták be az érdeklődőknek. Az idősebbek közül a kifejezetten nyugdíjasokat célzó, márciusi Szenior Életmódváltó Napon mintegy nyolcszáz, az októberi Nordic Walking Napon pedig több mint ezer fővárosi vett részt.

Az Európa Sportfővárosa címet jövőre a spanyolországi Málaga veszi át Budapesttől.

OLIMPIA 2020

Huszonegy magyar érem?

A Gracenote legfrissebb előrejelzése szerint a magyar sportolók 21 érmet – 7-7 aranyat, ezüstöt és bronzot – nyernek a jövő nyári tokiói olimpián, ezzel pedig az éremtábla 13. helyén végeznének. Az adatszolgáltató és elemző cég november végén elkészített és publikált statisztikai modellje szerint az éremtábla első helyén az Egyesült Államok végezne 49 arannyal, 38 ezüsttel és 32 bronzzal, összesen 119 dobogós helyezéssel. Kína lenne a második 86, Oroszország pedig a harmadik 68 éremmel, de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) december 9-i döntése értelmében az orosz sportolók nem versenyezhetnek majd Tokióban.

A Gracenote weboldalán olvasható kutatás eredménye szerint a további sorrend Japán (62), Ausztrália (43), Nagy-Britannia (42), Hollandia (42), Franciaország (38), Németország (33), Olaszország (32), Koreai Köztársaság (28), Kanada (22), Magyarország (21), Brazília (21), Törökország (19), Spanyolország (18), Új-Zéland (17), Ukrajna (17), Lengyelország (16) és Svédország (15) lenne.

Három évvel ezelőtt, a Rio de Janeiró-i olimpia előtt a Gracenote helyesen tippelte meg a legjobb három nemzet sorrendjét, az első tíz közül pedig nyolcat eltalált. A 2018-as pjongcsangi téli játékokat megelőzően sikerrel jósolta meg az első négy sorrendjét.

KÉZILABDA

Vranješ az új szlovén kapitány

Ljubomir Vranješ lett a szlovén férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A helyi szövetség közlése szerint a 46 éves svéd tréner 2024-ig szóló szerződést írt alá. Vranješ 2017–18-ban a Veszprém vezetőedzője és a magyar válogatott kapitánya volt. Idén január óta a svéd élvonalbeli Kristianstadot irányítja.

TENISZ

Schiavone legyőzte a rákot (?)

Állítása szerint legyőzte a rákot Francesca Schiavone olasz teniszező, aki 2010-ben megnyerte a francia nyílt bajnokságot. A tavaly visszavonult, 39 éves exjátékos a közösségi oldalán tudatta, azért nem jelentkezett 7-8 hónapig, mert daganatos betegséget diagnosztizáltak nála. „Ez volt a legnehezebb csatám, és nagy örömömre megnyertem. Most újra akcióba lendülök” – jelentette be a kemoterápián is áteső Schiavone, aki pályafutása legjobbjaként 2011-ben a negyedik volt a világranglistán, az olasz válogatottal pedig háromszor nyerte meg a Fed-kupát. A nyolc tornagyőzelemmel rendelkező teniszező nevéhez fűződik minden idők leghosszabb női Grand Slam-mérkőzése: a 2011-es Australian Open 4. fordulójában 4 óra 44 perc alatt győzte le az orosz Szvetlana Kuznyecovát 6:4, 1:6, 16:14-re.

Ide tartozó hír még, hogy a leukémiával kezelt japán úszó, Ikee Rikako kedden elhagyhatta a kórházat, és már a visszatérését tervezi. „Végre kijöttem a kórházból. Kemény és hosszú napok voltak, de most visszatérhetek az életembe” – írta a 19 éves japán úszó, aki leszögezte, legfőbb célja, hogy a 2024-es párizsi olimpián érmet nyerjen. Ikee egyelőre még az orvosok engedélyére vár, hogy elkezdhessen vízben edzeni, de szárazföldi tréningeket már egy ideje végez. Rikako februárban, a háromhetes ausztráliai edzőtáborozás során rosszul érezte magát, ezért korábban hazautazott, hogy kivizsgálják, ekkor derült ki a betegsége. Ikee tavaly az Ázsia Játékokon rekordot jelentő hat aranyérmet nyert. Győzött női 50 méter pillangón, 100 méter gyorson és pillangón, majd 50 méter gyorson, emellett első lett a 4×100-as gyors- és vegyes váltóval. A japán úszó számos nemzeti csúcsot tart, eredményei alapján pedig a hazaiak több érmet reméltek tőle a jövő évi tokiói olimpián.

MOTOGP

Iannone doppingolt

Előzetesen felfüggesztették a gyorsaságimotoros-világbajnokság elit kategóriájában, a MotoGP-ben szereplő Andrea Iannone versenyzési jogát, mivel tiltott anyagot találtak a szervezetében. A Nemzetközi Motorsportszövetség (FIM) keddi bejelentése szerint az Aprilia 30 esztendős olasz versenyzőjének a november elején a Maláj Nagydíjon adott vizeletmintájában mutattak ki egy meg nem nevezett anyagot, amely az „exogén anabolikus androgén szteroidok” csoportjába tartozik. Iannone a 16. helyen zárta az idényt a MotoGP-ben, amelyben 2013 óta szerepel, ezalatt egy futamon, a 2016-os Osztrák Nagydíjon győzött.