2024. április 26., péntek

Ajándékok a fa alá

A VMSZ Női Fóruma szervezett karácsonyi vásárt Pacséron

Pacséron több éves kihagyás után ismét szerveztek karácsonyi vásárt a Moša Pijade Általános Iskola csarnokában.

Ónadi Éva, Buljovčić Gyöngyi és Hunyadi Teréz a karácsonyi vásár főszervezői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ónadi Éva, Buljovčić Gyöngyi és Hunyadi Teréz a karácsonyi vásár főszervezői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A vasárnap a délelőtti óráktól estig tartó rendezvényen közel 20 eladó, kiállító kínálta az ünnephez is köthető vagy ajándékként vásárolható ipari és kézműves portékáit. A több évvel ezelőtti hagyomány újjáélesztésének főszervezőjétől, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének közelmúltban friss lendületet vett Női Fóruma vezetőjétől, Hunyadi Teréztől megtudtuk, hogy a kezdeményezésüket örömmel vették a faluban.

– A pacséri karácsonyi vásárban minden olyan dolgot be tudtak szerezni az érdeklődők, ami szentestén a fa alatt örömet okozhat szeretteiknek. Fonott vesszőből készült kosarakat, kézműves dísztárgyakat, betlehemeket, cukrásztermékeket lehetett vásárolni, mint ahogy természetesen eredeti szaloncukrot is. A vásárban képviseltette magát a Forum Könyvkiadó is, valamint magyarországi könyveket, képességfejlesztő játékokat és nyomtatványokat is árultak. A kínálat mindenki pénztárcájához igazodott, hiszen a néhány 10 dinártól a több ezer dináros összegekig lehetett vásárolni ajándékokat. Az árusainkat pogácsával, kávéval vendégeltük meg, illetve köszönőlevéllel háláltuk meg a részvételt – nyilatkozta az eladók és a vásárlóközönség által is pozitívan értékelt vásár egyik főszervezője.

– A következő nagyobb jellegű megmozdulásunk a farsangi felvonulás lesz. Az elképzeléseink között szerepel, hogy húsvét előtt is szervezzünk egy ehhez a karácsonyihoz hasonló megmozdulást – tudtuk meg Hunyadi Teréztől, aki elárulta azt is, hogy a szervezés oroszlánrészét a női fórum négy tagja vállalta magára, de köszönettel vették a VMSZ helyi szervezetének, illetve a helyi közösség segítő támogatását is.

FALUKARÁCSONY IS LESZ

Ismét szerveznek falukarácsonyt Pacséron a helyi közösség és a helybeli Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. A rendezvényre ellátogat a Télapó is, aki meghallgatja majd a helyi Moša Pijade Általános Iskola diákjainak és a művelődési egyesület tagjainak a fellépését, köszöntőt mond Szabolcski Szabolcs tanácselnök. A falubelieket és minden környékbeli településről érkezőt szombaton 16 órai kezdettel várják a helyi Regionális Oktatóközpont udvarában, a legkisebbeket cukorkával és teával, az idősebbeket forralt borral.