2024. április 26., péntek

Gusztávok mindenütt

Szombaton bemutató lesz a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban
Gusztávok a KDSZ nézőterén (Szerda Zsófia felvétele)

Gusztávok a KDSZ nézőterén (Szerda Zsófia felvétele)

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban szombaton mutatják be a Gusztáv a hibás mindenért című előadást. A produkció középpontjában a Gusztáv című magyar rajzfilmsorozat emblematikus figurája áll. Az előadás szereplői Búbos Dávid, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Szorcsik Kriszta, rendezője pedig Kokan Mladenović. A dramaturg Góli Kornélia, a zeneszerző Szerda Árpád, a díszlettervező Marija Kalabić, a jelmeztervező pedig Marina Sremac volt. A maszkokat Nenad Gajity készítette, a rendezőasszisztens pedig Szerda Zsófia volt.

– Az előadás azért különleges, mert Gusztáv figuráját használjuk. Ez a figura nemzetközi értelemben is meghatározó volt. A Gusztáv figura és jelenség kapcsán vizsgáljuk azokat a társadalmi és politikai helyzeteket, amelyek mindannyiunkat érintenek. Az előadás nyelvezete Gusztáv nyelve, tehát mi magunk hozzuk létre annak alapján, ahogyan a rajzfilmből megismerhettük. A számunkra szimpatikus szereplő, Gusztáv, az az embertípus, aki mindent elvisel. Nem lázad, nem szól semmit, hanem mindenhez alkalmazkodik – emelte ki a bemutató kapcsán tartott sajtótájékoztatón Kokan Mladenović.

Kucsov Borisz elmondta, hogy kihívás volt számukra ez a próbafolyamat, hiszen el kellett sajátítaniuk egy nem létező halandzsanyelvet. Egy videoprojekciót is készítettek, amelyet a jelentek közben fognak levetíteni. A maszkokkal való játék is nagyon izgalmas volt a társulat számára. Úgy gondolja, hogy az előadás rajzfilmes stílusa biztosan szórakoztató lesz a közönség számára. Ezenkívül a jelenteknek társadalmi mondanivalója is van.

Szorcsik Kriszta örömét fejezte ki, hogy részese ennek a csapatnak. Szerinte izgalmas és nehéz munka áll mögöttük, amely fizikailag és technikailag kihívás volt a társulat számára. A kirakós játék nem minden kockája került a helyére, de tudják a megoldást.

Mikes Imre Elek hozzátette, hogy nagyon jó volt dolgozni a csapattal. Számára is izgalmas kihívás volt a munkafolyamat. Egy szép, kerek előadást hoztak létre, amely egyrészt szórakoztató, másrészt társadalomkritika. Reményét fejezte ki, hogy a közönség is annyira szeretni fogja az előadást, mint a társulat.

Búbos Dávid számára az jelentette a kihívást, hogy megtalálja a karakter esszenciáját. Mint kiemelte, Gusztáv nemcsak szerencsétlen és gyáva, hanem emberséges és szerethető is. Ezt nagyon nehéz megfogalmazni, ha az embernek nem állnak rendelkezésre az alapvető színészi eszközök, mint az arc és az emberi beszéd. Szerinte ez az előadás minden korosztálynak ajánlott.

Az előadás támogatói Szabadka Város, a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság.