2024. április 26., péntek

Gurul a mamut

Fiat(al) óriáscég jött létre a Peugeot-val egyesülve

Létrejött a világ negyedik legnagyobb autógyártója. Az új mamutvállalat két közepes cég, az olasz–amerikai Fiat Chrysler Automobiles és a francia Peugeot SA egybeolvadásának köszönheti megszületését. Az egyesülési megállapodás aláírásáról szóló hírt tegnap közölte a két nagyvállalat.

A friss autógyártó cég összértéke a becslések szerint 46 milliárd dollár, így már több mint 400.000 dolgozóval büszkélkedhet, csaknem 170 milliárd eurós bevétellel az évi 8,7 millió kocsi eladásából. A számítások szerint ez a szerződés-aláírás évente 3,7 milliárd eurós megtakarítást hozhat, és úgy, hogy egyetlen gyárat sem kell bezárni.

Az egyesülés az előreirányzott elképzelések szerint lehetővé teszi a nagyobb technológiai újításokba való befektetést a mérnöki csapatok összevonásával, különös tekintettel az szén-dioxid-kibocsátás minél eredményesebb visszaszorítására.

Az új cég székhelye Hollandiában lesz, de értékpapírjaival továbbra is lehet kereskedni New York, Milánó, Párizs tőzsdéin. Ami a közös vállalat vezetését illeti, egy 11 tagú igazgatóbizottság létrehozását tervezik, amelyben vállalatonként 5-5 személy vesz részt, élén a vezérigazgatóval, Carlos Tavaresszel, aki jelenleg a PSA főnöke.

A két cég egymást átfedő tevékenységének formális összeolvadására 12–15 hónapot irányoztak elő. Ez alatt az idő alatt be kell szerezni számos engedélyt és hozzájárulást, valamint a részvényeseknek és a fontosabb piacok trösztellenes hatóságainak a beleegyezését. A valódi egyesítés csak ezután következhet.