2024. április 26., péntek

Lassan húsz éve muzsikálnak

A Juhász Zenekar mögött sikeres év áll

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a szabadkai Juhász Zenekar. Az idén is rengeteg fellépésen, fesztiválon, táncházban vettek részt. Emellett megtartották a népzenei táborukat, zenéltek a Fölszállott a páva élő műsoraiban, valamint Franciaországban, Bécsben és Sanremóban is jártak. A zenekar idei tevékenységéről Juhász Gábor frontembert kérdeztük.

– A 2019-es esztendő nagyon termékeny és mozgalmas volt a számunkra. Ez elmondható az elmúlt 10–15 évről is. A zenekar jövőre lesz húszéves, mivel 2000-ben alakultunk. Az évet egy képzéssel kezdtünk, a Vajdasági Népzenész Találkozón tartottuk. Ennek a mi szervezetünk, a Juhászok Civil Szervezet a lebonyolítója és a Juhász Zenekar a szervezője. Az összes vajdasági népzenészt bevonjuk, főleg a vonósokat és a tamburásokat. Szakmai előadásokat szerveztünk a számukra. Kiváló magyarországi előadók jöttek el, köztük Árendás Péter és Halmos Attila, a Tükrös Zenekar tagjai. Egész Vajdaság területéről érkeztek résztvevők. Ez a képzés igazából folyamatosan zajlik, hiszen tartunk olyan hétvégéket, amikor megpróbáljuk bevonni a fiatalokat a népzenébe. Ez nagyon fontos a számunkra. Szerencsére kapunk anyaországi támogatásokat ennek megvalósításához a Csoóri Sándor Alaptól és a Halmos Béla Alaptól. Ennek köszönhetően több zenekar alakult Vajdaságban. Mindenképpen jó, ha van utánpótlás – osztotta meg velünk Juhász Gábor.

Mint hozzátette, a zenekar naptára ebben az évben is megtelt. Heti két-három fellépésük volt. Elsősorban Vajdaságban és Magyarországon zenélnek, ám ezenkívül Európa más országaiban és más kontinenseken is jártak már. Tavasszal elsősorban néptánccsoportokat kísértek a különböző szemléken és versenyeken.

– Sanremóban voltunk egy fesztiválon a szegedi Tiszavirág Táncegyüttes ifjúsági csoportjával. Nyáron Franciaországban voltunk egy nemzetközi fesztiválon, ahova a világ minden tájáról érkeztek néptáncegyüttesek. Itt a szegedi Tiszavirág Táncegyüttes felnőtt csoportjával léptünk fel. Májusban tartottuk meg a Folk Music Festet Palicson a Nyári színpadon és a Vigadóban. A rendezvényt jövőre is megszervezzük. A Folk Music Festen nemcsak a nagy nevek lépnek fel, hanem a fiatalabb generáció képviselői is bemutatkoznak. Több fiatal együttesnek mi adtuk meg a lehetőséget, például a szabadkai Duhaj bandának vagy a Bodros tamburazenekarnak. Nyáron több magyarországi néptáncfesztiválon részt vettünk, például Szarvason, Szegeden és Baján. Július elején tartottuk a Juhász népzenei tábort. A Juhász Zenekar tagjain kívül Csonka Ferenc és Brasnyó Antal is részt vett a fiatalok oktatásában. Kiemelném a táncházsorozatunkat, hiszen az elmúlt egy évben a VM4K-ban tartunk táncházakat. Minden hónapban van egy táncházunk, amelyen a laikusokat és a fiatalokat bevonva, néptáncoktató segítségével, élő zenére tudnak szórakozni az emberek – emelte ki Juhász Gábor.

Azt is megtudhattuk tőle, hogy ősszel tematikus műsorokban vettek részt. Az aradi vértanúk emléknapjára készítettünk egy közös műsort a kishegyesi Rizgetős táncegyüttessel. Velük léptünk fel az október 23-ai vajdasági központi ünnepségen is. A Juhász Zenekar vezetője fontosnak tartja, hogy részt tudnak venni ezeken az ünnepségeken. Az ősz folyamán is több koncertet adtak, például a topolyai Szármafesztiválon is muzsikáltak.

– Volt egy nagyon szép, háromnapos bécsi utunk. A Bécsi Magyar Táncháztalálkozón mi voltunk a központi zenekar. Emellett koncerteket tudunk adni, és részt vettünk a táncoktatásban is. Az ausztriai turnénkat a Halmos Béla Alap támogatta. Ezután felléptünk a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyen. A deszki Tiszavirág táncegyüttes gyerekcsoportját kísértük. Az előválogató után bejutottunk az élő műsorokra. Úgy gondolom, hogy nagyon szépen szerepeltük. December elején Újvidéken a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán a szabadkai Talentum és a deszki Tiszavirág táncegyüttesét kísértük. A deszkiek a legnagyobb pontszámmal kapták meg a kiváló minősítést. Az év végén karácsonyi műsorok várnak ránk. December 15-én Csizmadia Annával szülőfalujában, Kupuszinán koncerteztünk. Az év folyamán többször is együttműködtünk, hiszen Hódmezővásárhelyen és a szabadkai VM4K szervezésében a Kosztolányi Dezső Színházban adtunk sikeres koncertet. Szegeden az IH Rendezvényközpontban adunk karácsonyi műsort. December 22-én játsszunk a Magyar Karácsony elnevezésű rendezvényen. Január első hétvégéjén ismét megszervezzük a Vajdasági Népzenész Találkozót. Kishegyesen fogjuk tartani a Kátai-vendégházban. Magyarországi előadók és erdélyi adatközlő zenészek fognak eljönni, hogy a fiatal zenészek megismerkedhessenek a nagy zenészekkel. A hétvége folyamán népzenei-néprajzi konferenciát fogunk tartani. Várjuk az érdeklődők jelentkezését. Az egyik nap a vajdasági gyűjtésekről, a tamburás felvételekről és a Tisza mente hagyományos néptáncairól, a második nap pedig az erdélyi vonós zenéről fog szólni. A mezőségi előadókról és a mezőségi gyűjtésekről Árendás Péter fog beszélni. Magyarpalatkáról Kodoba Florin prímás látogat el hozzánk, akitől a fiataljaink sokat tanulhatnak – tudtuk meg Juhász Gábortól.

Mint hozzáfűzte, szerencsére sok támogatójuk van, köztük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és Szabadka Város Önkormányzata.