2024. április 26., péntek

Tíz évet késünk, de haladunk…

Bemutatták a határon átívelő Identis idegenforgalmi projektet Újvidéken

A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program által támogatott projekt a természeti és kulturális turizmus integrált fejlesztését tűzte ki célul a Tisza mentén. A két ország közös folyójának idegenforgalmi lehetőségeit Csongrád megyében és Vajdaságban vizsgálták ki a szakemberek.

A szerbiai oldalon a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet munkatársai 11 Tisza menti község igényeit mérték fel. Egyebek mellett vizsgálták a falusi turizmus fejlettségét és a gyógyfürdők által nyújtott lehetőségeket is, de a természeti parkok adottságait és a megőrzött kulturális hagyatékot is számításba vették. Az elemzést a Futurizam Tanácsodói Iroda végezte el, dr. Miloš Ćuruvija vezetésével.

– A Tisza menti idegenforgalmi lehetőségek feltérképezésének célja az volt, hogy több turisztikai útvonalból álló hálózatot hozzunk létre mind Csongrád megyében, mind Vajdaságban. A felmérések ugyanis rámutattak arra, hogy a régióban hiány van az összetett, több állomásos idegenforgalmi kínálatból. A vendégek tartózkodási ideje mindkét országban 2-3 nap, gazdaságilag jövedelmező idegenforgalmi kínálatnak azonban a 4-5 napos tartózkodási idő számít. Közös érdekünk tehát, határon innen és túl is, hogy ezt az átlagot növeljük.

Nataša Pavlović és Miloš Ćuruvija (Fotó: Tóth D. Lívia)

Nataša Pavlović és Miloš Ćuruvija (Fotó: Tóth D. Lívia)

A bemutatón elhangzott, hogy a két terület látogatottsága között jelentős különbség van: Csongrád megyében szinte dupla annyi turista fordul meg, mint Vajdaságban. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt években jelentősen kevesebb idegenforgalmi jellegű infrastrukturális befektetés valósult meg tartományunkban, mint a szomszédos megyében. Magyarországon ugyanis már tíz évvel ezelőtt megkezdték az idegenforgalmi lehetőségek kiaknázását és az ehhez tartozó feltételek biztosítását.

Az elvégzett felmérés által érdekes tények bukkantak fel a látogatottságra vonatkozóan is: a vajdasági falusi turizmus fejlettsége például semmivel sem marad le az uniós tagország déli megyéjétől, ám az ide érkező vendégek száma mégis alacsonyabb. Ez annak tudható be, hogy a magántulajdonban levő gazdaságok nem részei egy szélesebb körű kínálatnak, amely a tanyasi hangulat megélése mellett biztosítani tudná például a térség kulturális hagyatékának nagyobb látogatottságát is – hangsúlyozták a szakemberek a bemutatón.

A határon átívelő, közös turisztikai útvonalak meghatározása több szempontból is fontos a vendéglátók, illetve a kulturális hagyatékok és a természeti adottságok őrzői számára. Az európai uniós befektetési pályázatokon ugyanis akkor tudnak érvényesülni, ha részei egy-egy szélesebb körű turisztikai kínálatnak. Kiemelten fontos ugyanakkor az is, hogy az idegenforgalmi útvonalak bemutatóin is megjelenjenek – mondta Nataša Pavlović, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet igazgatója.

– A projektum részeként egy weboldalt is kidolgoztunk. A reklámanyagok kidolgozása mellett március folyamán egy-egy bemutató körutat is szervezünk Vajdaságban, illetve Csongrád megyében. Ennek folyamán elkészül az a reklámfilm is, amely a Tisza mente idegenforgalmi lehetőségeit mutatja be. A kétéves projekt lehetőséget biztosított számunkra, hogy egyéb uniós eszközöket is megpályázzunk. A határon átívelő programok keretében szeretnénk ugyanis megvalósítani az Identis Smart projektünket is, amellyel továbbfejlesztenénk a Tisza menti régiók lehetőségeit. A létrehozott turisztikai útvonalak digitális bemutatójának létrehozásával, illetve széleskörű prezentációjával jelentősen növelhrtnénk a térség látogatottságát.

A Vajdasági Idegenforgalmi Szervezetnek és Csongrád Megye Önkormányzatának kétéves közös munkája 2020 áprilisában zárul. A 250 ezer euró értékű projekt a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.