2024. április 26., péntek
WTCR

Michelisz a világkupabajnok!

A magyar autósport történetének legnagyobb nemzetközi sikerét érte el a hétvégén Michelisz Norbert, aki a túraautó-világkupa Szepangban rendezett szezonzáróján három drámai esőfutam és elképesztő fordulatok után megőrizte pontelőnyét, és felült a sorozat trónjára.

A szokatlanul későn véget ért, tíz hétvégéből és harminc versenyből álló WTCR mindent eldöntő fordulójára négyen érkeztek még bajnoki esélyekkel: Michelisz vezette a tabellát, őt csekély hátránnyal követte Esteban Guerrieri és Yvan Muller, valamint Thed Björk is számolgathatott még. A két időmérő a lehető legjobban alakult a Hyundai magyar versenyzője számára, hiszen mindkettőt megnyerte, ezzel 15 pontra növelte előnyét Guerrierivel szemben, a harc pedig tulajdonképpen kétszereplőssé vált, hiszen Muller és Björk gyenge rajthelyeket szereztek.

Vasárnap mindhárom futamot megbolondította az eső, így a helyes gumiválasztás folyamatos fejtörést jelentett. Az első versenyt Michelisz megnyerte, 27 pontra tornázva fel előnyét, a második aztán a vihar miatt egyórás piros zászlós leállással, a rajtsorrend körüli mizériával indult, ahol Guerrieri tört az élre, míg Michelisz egy 8. hellyel mentette a menthetőt. Így érkeztünk el a mindent eldöntő fináléhoz, ahol a két esélyes az első két helyről rajtolt, 10 pontos magyar vezetéssel. Csatájukba Mikel Azcona és a 22. helyről merész gumiválasztással előreugró Johan Kristoffersson is beleavatkozott, így a verseny első köreiben szinte kanyaronként változott, éppen ki áll bajnoki nyerésre. A kérdés akkor dőlt el, amikor egy pályaelhagyás során a fű eltömítette Guerrieri Hondájának hűtőrendszerét, aki ezzel drámaian visszaesett, Michelisz pedig az 5. helyen begurulva első alkalommal nyerte meg a világ egyik legpatinásabb túraautós bajnokságát.

A bajnokság végeredménye: 1. Michelisz 370 pont, 2. Guerrieri 349, 3. Muller 329, 4. Björk 295, 5. Azcona 244 stb.