2024. május 5., vasárnap

Lekövethető közbeszerzés

A védelmi és a biztonsági erőknek nem kell majd közbeszerzést kiírniuk

Az új közbeszerzési törvényjavaslat kapcsán Zoran Đorđević foglalkoztatási, munkaügyi és szociális védelmi miniszter a köztársaság képviselőház mai ülésén rámutatott, amennyiben azt a képviselők megszavazzák, az állami intézmények beszerzési folyamatai egyszerűbbé válnak, illetve végre rendeződni látszik majd az az ágazat, amire a külföldi beruházóktól a legtöbb panasz érkezik, és ahol a korrupció megfékezésére is szükség van. Az új törvény új értékhatárt fogalmaz meg, valamint számos olyan esetet felsorol, amikor nem lesz szükség a közbeszerzési eljárás lefolytatására.

Fotó:Beta(Archív)

Fotó:Beta(Archív)

A miniszter elmondta, hogy az új előírások értelmében nem lesz szükség a közbeszerzési eljárásra többek között a védelmi és a biztonsági erőknél, csakúgy, mint a földterületek megvásárlása, illetve bérbevétele esetében sem, valamint nem kell versenypályázatot kiírni a közszolgálati televízió és rádió sugárzási idejének lefoglalására sem.

Az új törvény nem vonatkozik az egymillió dinár alatti beszerzésre, vagy ha olyan munkálatok elvégzésére van szükség a közintézményeknél, amelyek hárommillió dinárnál kisebb beruházást igényelnek, akkor sem kell ilyen eljárást lefolytatni.

Amennyiben a közbeszerzés a diplomáciai missziók szükségleteit érinti, amelyek nem érik el a 15 milliós értéket, vagy 650 millió dinárnál kisebb költségvetést igénylő munkálatokról van szó, akkor sem kell versenypályázatot kiírni.

Az új törvény egy újabb eljárás bevezetését írja elő, mégpedig az úgynevezett innovációs partnerséget, amit az egészségvédelemben és a kultúra terén vezetnek be, ami a megfogalmazás szerint a korábbi versenypályázat enyhébb változatát jelenti, rövidebb eljárási időintervallummal.

Ez a törvényjavaslat is összhangban van az Európai Unió előírásaival, és egyike azoknak a feltételeknek, amelyek lehetővé teszik, hogy Szerbia az eurointegrációs útján a társulási fejezetek közül megnyithassa az 5-ös számút, amely a közbeszerzésekkel foglalkozik – tette közzé a Beta hírügynökség.

– Az új törvény lehetővé teszi, hogy a közbeszerzési eljárásokat hatékonyabban folytathassuk le. Növeli a közbeszerzésben résztvevők számát, és csökkenti az eljárás költségeit, valamint az adminisztrációs kötelezettségeket is – emelte ki Đorđević. Elmagyarázta, hogy az új törvény hozzáférhetővé teszi a kis- és nagyvállalatok számára is az eljárásokat, illetve ösztönzi azokat, hogy részt vegyenek a közbeszerzési folyamatokban.

A törvénynek megfelelően egy új internetes portál is nyílik, a közbeszerzések portálja, ahol az érdeklődők kommunikálhatnak a pályáztatóval, illetve a saját ajánlatukat is itt tölthetik fel. Ennek a portálnak az a célja, hogy ezek az eljárások követhetők és átláthatók legyenek, csökkentve ezzel a korrupció jelenlétét az eljárásban.

A parlament ma kezdődő ülésének napirendjén a képviselők előtt ez a törvényjavaslat mellett 11 pénzügyi törvény is szerepel, többek között az államadósságról szóló törvény, a pénzmosás megakadályozásával foglalkozó törvény, a vámdíjakról szóló törvény, a dohánytermékekről szóló törvény módosítása, vagy a szerencsejátékokról szóló törvény.

A képviselők döntenek majd arról a hitelgaranciáról is, amit az állam a Srbijagas vállalatnak ad az Aleksandrovac–Brus–Kopaonik–Raška–Novi Pazar–Tutin gázvezeték harmadik fázisának megépítésére. Ugyanakkor szavaznak majd az E80-as autópálya Niš és Merdare közötti szakaszán tervezett munkálatok első fázisára megkötött pénzügyi szerződésről is.