2024. április 26., péntek

Egyszerűsített határ- és vámellenőrzés

A horgosi határátkelőn csütörtöktől növekvő utasforgalom várható
Tegnap délelőtt nem kellett sokat várni az átkeléshez (Gergely Árpád felvétele)

Tegnap délelőtt nem kellett sokat várni az átkeléshez (Gergely Árpád felvétele)

Tegnap lépett életbe az az intézkedés, amely lehetővé teszi az ünnepi időszakban az egyszerűsített határ- és vámellenőrzést a szerb–magyar határon. A könnyítés a két ország belügyminisztériumának megállapodása alapján jött létre, és január 15-éig alkalmazható. Tegnap délelőtt mi is ellátogattunk a Horgos–Röszke autópálya-határátkelőhöz, hogy többet tudjunk meg erről az intézkedésről.

A határátkelőn Nenad Živković, a Horgosi Határrendészet segédparancsnoka nyilatkozott lapunknak, akitől megtudtuk, hogy az egyszerűsített határ- és vámellenőrzést nagyobb torlódásokkor fogják alkalmazni.

– A karácsonyi és újévi ünnepek közeledtével várható a megnövekedett forgalom a határátkelőkön. Ha nagyobb torlódásra kerülne sor, akkor az intézkedés lehetővé teszi, hogy mi, határrendészek áttérhessünk az úgynevezett minimális határellenőrzésre. Ez annyit jelent, hogy eltekinthetünk az eddig megszokott eljárásoktól, és csak a legszükségesebb ellenőrzéseket végezzük el annak érdekében, hogy gyorsabb legyen a határon való átkelés – magyarázta a segédparancsnok.

Ottjártunkkor nem volt nagyobb torlódás, csak három-négy személygépkocsi várakozott a kilépőoldalon, és csupán néhány percet kellett várakozni az ország elhagyására. Belépőoldalon is hasonló volt a helyzet. Egyedül a teherautók várakoztak hosszú sorokban, hogy elhagyják az országot. A határátkelőn az illetékesek azonban hamarosan nagyobb utasforgalommal számolnak.

Nagyobb forgalom esetén a határellenőrzést is egyszerűsítik (Gergely Árpád felvétele)

Nagyobb forgalom esetén a határellenőrzést is egyszerűsítik (Gergely Árpád felvétele)

– A hétvégén a határon a megszokottnál nem volt nagyobb a forgalom. Azonban az előttünk álló időszakban ez várhatóan megváltozik. Csütörtöktől várjuk az utasforgalom fokozódását, ami becsléseink szerint valószínűleg január közepéig tart majd. Erre felkészültünk. Minden intézkedést megtettünk, és elegendő határrendész áll a rendelkezésünkre. Ezért úgy gondoljuk, nem lesznek nagyobb fennakadások az úti okmány és a járművek ellenőrzése során, de szeretném felhívni azoknak a polgároknak a figyelmét, akik külföldre szeretnének utazni, hogy vegyék igénybe a kisebb határátkelőhelyeket, amelyekből Magyarország felé jelenleg nyolc van – nyilatkozta Nenad Živković.