2024. április 26., péntek

A zöld dilemma

Igazi vagy műfenyő alá tegyük az ajándékokat?

Advent harmadik vasárnapjához közeledve lassan karácsonyi hangulat férkőzik mindenhová. Minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A szeretet ünnepe nemcsak az ünnepnapokat, hanem az előtte lévő időszakot is szeretettel aranyozza be. Számomra az ünnepre való készülődés az év legszebb időszaka, úgy érzem, ilyenkor a várakozás csodájával telnek meg napjaink, és ezáltal az összes szerettünk kicsit közelebb kerül hozzánk. A karácsony nagyon sok családban már az adventi időszakkal megkezdődik. Karácsonyi díszbe öltöztetjük otthonunkat, díszek kerülnek az ablakokba és az ajtókra is. Frissen sült mézeskalács és forralt bor illatja járja át a lakást. A karácsony elválaszthatatlanul összeforrt az ünnepi díszben pompázó fenyőfával, melynek gyönyörű, üde, zöld lombjai az örök életet és az állandóságot jelképezik. Minden évben nagy dilemma a családoknál, hogy milyen karácsonyfa kerüljön a nappaliba: legyen műfenyő, élő, vágott vagy esetleg földlabdás? A költségek, az érzelmek, a környezettudatosság mind szerepet játszanak a döntés meghozásában.

Véleményem szerint az igazi fenyővel semmi sem veheti fel a versenyt. Gyermekkorom meghitt, fenyőillattal átitatott karácsonyait idézi. Az ünnep bája pedig mindaddig megmarad, amíg takarításra nem kerül sor, hiszen nem létezik olyan fenyő, amely vízkeresztig nem hullat egyetlen tűlevelet sem. A hiedelmekkel ellentétben ezek a fák fenyőfa-telepeken növekszenek, tehát nem járnak erdőirtással, emellett minden kivágott fa után újat ültetnek. Ha a földlabdás fenyőfa mellett döntünk, az ünnepet követően kiültethetjük a kertbe, megfelelő gondozás mellett újdonsült növényünk éveken keresztül az ünnep dísze lehet. Napjainkban egyre fontosabbá vált a környezettudatos életmód, egyre többen teszünk azért, hogy ne szennyezzük bolygónkat, ez alól a karácsony sem kivétel. Amennyiben műfenyőt vásárolunk, nem kell számolnunk az ünneprontó takarítással, valamint hosszú évekig a társunk marad. Végeláthatatlan vita folyik arról, hogy a mesterséges vagy a valódi fa okoz több kárt környezetünkben, de még senki sem adott kielégítő választ. Mérlegelni kell, mi fontos, ugyanis mindenki más szempontot tart szem előtt a fa kiválasztásakor. Éppen ezért a tökéletes darab megtalálása éppoly nehéz feladatnak tűnhet, mint a megfelelő ajándékok beszerzése. A hibátlan fa kiválasztása után felmerül a kérdés: mi kerüljön alá szenteste? Remélem, abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a karácsony nem a pénzről szól. Nem drága ajándékokkal kell kifejeznünk szeretetünket. Szerintem ennek magától értetődőnek kellene lennie, de még mindig van, aki úgy érzi, nagyon sokat kell költenie a másikra ahhoz, hogy ki tudja mutatni a szeretetét. Jómagam a drága meglepetések helyett sokkal jobban kedvelem a személyes ajándékokat. Ezek sokkal nagyobb értékűek tudnak lenni, mivel az időnket és a gondolatainkat tesszük bele. Ezekkel az apróságokkal kifejezhetjük a másiknak, hogy tényleg ismerjük, szeretjük őt, és olyan ajándékot akarunk adni, ami közel áll hozzá.

Személy szerint szeretek különlegeset, egyedit kapni, és egyben adni is a tömeggyártmányok helyett. Ezalatt azt értem, ahelyett hogy bemennénk a legnagyobb üzletekbe, próbáljunk meg inkább különlegesebb ajándékokat beszerezni. Számomra az egyik legkedvesebb dolog kis induló vállalkozásokat támogatni. Szeretek kézműves termékeket vásárolni, illetve olyan művésztől, aki kézzel készíti termékeit. Egyrészt ezt sokkal fenntarthatóbbnak gondolom, másrészt pedig egy sokkal emberközelibb élmény számunkra, és annak is, akit megajándékozunk. Ezzel nem csak egy „tessék” terméket adunk, hanem egy egész történetet. Tapasztalataim szerint élményt adni is kitűnő választás lehet. Koncertjegyet, színházjegyet, vagy egy közös programot, amivel valójában az időnket is adjuk. Azt hiszem, a mai rohanó, hihetetlenül elfoglalt világban ennél értékesebb dolgot nem nagyon lehet ajándékozni a másiknak.