2024. április 26., péntek

Növekedett az ingatlanadó Újvidéken

Az önkormányzat november 29-ei döntése értelmében Újvidéken jövőre több pénzt kell kifizetnünk ingatlanadó címén.

A legnagyobb mértékben az I. zónában (Óváros, Limánok, Grbavica) emelkedik az ingatlanadó, a változás főleg az üzlethelyiségekre vonatkozik.

A város központi részein lakók számára lesz leginkább „fájó” az ingatlanadó emelkedése, de a Grbavicán lakóknak is többet kell majd fizetniük (Dávid Csilla felvétele)

A város központi részein lakók számára lesz leginkább „fájó” az ingatlanadó emelkedése, de a Grbavicán lakóknak is többet kell majd fizetniük (Dávid Csilla felvétele)

Az üzleti rendeltetésű ingatlanok négyzetméterének az átlagára ebben a zónában jövőre 5000 dinárral, azaz 141.543 dinárról 146.770 dinárra növekszik. A 021.rs hírportál értesülései szerint a lakóépületek esetében egy négyzetméternek az átlagára csaknem 2100 dinárral, tehát 104.505 dinárról 106.595 dinárra emelkedett. A garázsok esetében valamivel több mint 1000 dináros drágulásról van szó, ezentúl átlagban az 51.705 dinár helyett 52.740 dinárt kell majd fizetni vásárlásukkor. Az I. zónában 230 dinárral emelkedett az építkezésre előrelátott földterületek ára is, most egy négyzetméter 44.017 dinárba kerül. A házak esetében nem történt változás. A II. adózási zónában (Heréskert, Újtelep, Szalajka, Podbara, Telep) kisebb áremelkedésről beszélhetünk. A négyzetméter ára ezekben a városrészekben átlagban 1800 dinárral növekedett, tehát az eddigi 92.060 dinár helyett jövőre 93.902 dinárt kell fizetniük azoknak, akik ezekben a városrészekben vesznek majd ingatlant. A garázsok esetében ebben az övezetben szintén 1000 dináros drágulást prognozáltak. A házak és az üzlethelyiségek esetében 100 dináros árcsökkenés történt a II. adózási zónán belül. Az építkezésre előrelátott földterület négyzetméterének ára 26 dinárral emelkedett.

A III. zónában (Klisa, Zajol, Pétervárad egy része, Adice, Veternik, valamint egyes peremvárosi települések) az említett döntés értelmében drágulás és árcsökkenés is történt. A lakóépületek esetében a négyzetméter ára 962 dinárral emelkedett, a garázsok ára 445 dinárral lett több, az üzlethelyiségek esetében pedig 1100 dinárral kell többet fizetni, mint az idén. Másfelől, a házak négyzetmétere az eddigi 46.610 dinár helyett 45.852 dinárba kerül, az építkezésre előrelátott földterületek pedig 420 dinárral lettek olcsóbbak.

A IV. zónában (azok a peremvárosi települések, amelyekben az elmúlt években nem emelték az ingatlanadót) a lakások négyzetméterének az ára 880 dinárral emelkedett, a házak esetében pedig 763 dinárral. A hírportál közölte azt is, hogy a döntést megjelentették a Hivatalos Lapban. A cikk szerint az ingatlanadóból befolyó összeg a városi apparátus bevételének nagyságrendben második forrása, ez többnyire annak köszönhető, hogy az újvidékiek becsületesen fizetik ingatlanadójukat. A megfizettetési mutató szinte 100 százalékos, a városi kasszába ingatlanadó címén minden évben 4 milliárd dinár körüli összeg folyik be.