2024. április 26., péntek

Magyarországi támogatásból új iskolakonyha

Korszerű eszközökkel készítik a gyerekek uzsonnáját, ebédjét a bácskossuthfalvi tanintézményben

Megújult, korszerűsödött a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola konyhai berendezése. A beruházást a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve elnevezésű program keretében valósították meg a magyar kormány Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., illetve a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével.

Korszerű és jobb minőségű eszközökkel készül a bácskossuthfalvi általános iskolások uzsonnája és a napközis foglalkozáson részt vevők ebédje (Ótos András felvétele)

Korszerű és jobb minőségű eszközökkel készül a bácskossuthfalvi általános iskolások uzsonnája és a napközis foglalkozáson részt vevők ebédje (Ótos András felvétele)

A mintegy 6,5 millió forint értékű, korszerű gépekkel felszerelt konyha ünnepélyes átadóján jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, aki elmondta, hogy Magyarországon jól bevált gyakorlatnak bizonyult az iskolai közétkeztetés bevezetése, hiszen így biztosítva van valamennyi gyermek számára a napi három minőségi és egészséges étkezés. Követendő példának nevezte a bácskossuthfalvi iskola konyhájának működtetését, illetve kiemelte, hogy az államtitkárság a jövőben azon lesz, hogy minél több, magyar tannyelven is működő tanintézményébe bevezesse ezt a rendszert.

A támogatásnak köszönhetően az Id. Kovács Gyula Általános Iskola konyhájában 290 diák és 140 óvodás, napközis és bölcsődés gyermek számára készül korszerűbb, illetve könnyebb körülmények között helyben uzsonna, és kísérleti jelleggel 65 meleg étel. Az iskolai napközis programban és az óvodai egész napos foglalkozáson részt vevők számára gyorsabban és hatékonyabban tudják a jövőben elkészíteni az étkeket a konyhán dolgozók. Dr. Crnkovity Gábor iskolaigazgató beszámolt arról, hogy többféle, jobb minőségű konyhai eszközt sikerült vásárolniuk a támogatásnak köszönhetően.

- Két korszerű villanytűzhelyt, egy automatizált párasütőt, egy ipari kapacitású kenyérvágó gépet és egy szintén ipari mosogatógépet tudtunk beszerezni a magyar kormány támogatásából. Hangsúlyozom, hogy ipari gépekről van szó, s ez azt jelenti, hogy nagy teljesítményű eszközöket vásárolhattunk. Iskolánk már korábban bevezette a konyhákra vonatkozó HCCP-szabványt, amely meghatározza, hogy milyen jellegű eszközökkel működhetünk. Továbbá a bejövő nyersanyagtól a végtermékig, illetve a maradék elszállításáig végig követhető, illetve ellenőrizhető a gyerekek étkeztetése – nyilatkozta a tanintézmény igazgatója.

- A konyhánknak köszönhetően mindig tudjuk valamilyen hozzáadott tartalommal bővíteni a beszerzett alapvető nyersanyagot. Hogy ez érthetőbb legyen, például a pékségből beszerzett kifliből szendvics készül, a bukta pedig szalámis sapkát kap. A konyhai teendőket ketten végzik az iskolában – tudtuk meg dr. Crnkovitytól, aki elmondta azt is, hogy az utóbbi időben tapasztalt nagyfokú elvándorlási hullám miatt ugyan csökkent a tanulók létszáma az iskolában, ennek ellenére a konyha teljes kapacitással működik, hiszen az óvodások étele is a tanintézményben készül, naponta 430 adag uzsonna és 65 adag ebéd.

Nyitókép: Korszerű és jobb minőségű eszközökkel készül a bácskossuthfalvi általános iskolások uzsonnája és a napközis foglalkozáson részt vevők ebédje (Ótos András felvétele)