2024. április 26., péntek
EU-CSÚCS

Európa klímasemleges akar lenni

Greenpeace aktivisták tüntettek az Európa-épületre kapaszkodva

A brüsszeli uniós csúcstalálkozó tegnapi első napján elsősorban az EU hosszú távú éghajlatváltozási stratégiájáról tárgyaltak. A tagországi vezetők mindenekelőtt azzal foglalkoztak, miként érhető el a 2050-re kitűzött uniós klímasemlegességi cél.

Az EU-tagországok állam- és kormányfői az évzáró találkozó nyitóülésén (Fotó: MTI)

Az EU-tagországok állam- és kormányfői az évzáró találkozó nyitóülésén (Fotó: MTI)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy a tagállamok támogatni fogják a zöld javaslatot, szavai szerint ugyanis sürgős fellépésre van szükség. „Látjuk, milyen mértékű romboló hatású az éghajlatváltozás, ezért mihamarabb cselekednünk kell” – tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár szerint az EU-nak nagyon erős jelzést kell küldenie a világnak a klímaváltozás ügyében. Reményét fejezte ki, hogy egyetértés mutatkozik e tekintetben, hogy az Unió minden tagállama támogatja azt a célkitűzést, hogy Európa gazdasága klímasemleges legyen. „Nagyon erős jelzés lenne, ha Európa azt üzenné a világnak, hogy a kontinens 2050-re teljesen klímasemlegessé válik, ehhez azonban feszített ütemű tárgyalásokra van szükség” – mondta.

Emmanuel Macron francia elnök hangsúlyozta, hogy a bizottsági elnök által szerdán bemutatott zöld megállapodás sok olyan elképzelést tartalmaz, amelyekért Franciaország harcolt. Hozzátette, mindent megtesz, hogy meggyőzze európai partnereit: Európának éghajlat-semlegessé kell válnia 2050-ig.

Az uniós költségvetés kapcsán kételyeinek adott hangot, mondván, nem reméli, hogy a csúcson kompromisszumra jutnak, de úgy vélte, módszertant és menetrendet meg tudnak határozni.

Macron szerint meg kell őrizni azokat a politikákat, amelyek Európát naggyá tették, beleértve a közös agrárpolitikát. Mint mondta, olyan Európában hisz, amely megőrzi az élelmiszerellátás önállóságát és jó minőségű élelmiszereket állít elő.

az aktivisták hatalmas, „Éghajlati veszélyhelyzet” feliratú plakátokat helyeztek el az uniós csúcsnak otthont adó európa-épületre. ezeket a rendőrség később leszedte(Fotó: AP via Beta)

az aktivisták hatalmas, „Éghajlati veszélyhelyzet” feliratú plakátokat helyeztek el az uniós csúcsnak otthont adó európa-épületre. ezeket a rendőrség később leszedte(Fotó: AP via Beta)

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt hangsúlyozta, hogy jelentős mértékű befektetések kellenek a kutatás, az innováció és az új technológiák kifejlesztése területén a klímasemlegesség elérése érdekében. A 2021 utáni hétéves keretköltségvetéssel kapcsolatban kifejtette: az európai pénzügyi eszközök hatékony mobilizálása a legfontosabb szempont a tervezés közben megfogalmazott célok eléréséhez.

A délelőtt folyamán a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái kapaszkodtak fel a csúcstalálkozó helyszínéül szolgáló brüsszeli Európa-épületre. A megmozdulással az Európai Bizottságban szerdán bemutatott, európai zöld megállapodásnak nevezett munkadokumentum azonnali elfogadására kívánják felszólítani az uniós tagországok vezetőit.

Az aktivisták felkapaszkodtak az épület díszítéséül szolgáló szerkezetre, amelyen többméteres, lángokat ábrázoló plakátokat helyeztek el „Éghajlati veszélyhelyzet” felirattal. emellett fáklyákat is gyújtottak. A rendőrség több órán át távolította el a mintegy 30 aktivistát és az általuk felszerelt plakátokat.