2024. április 26., péntek
NAGY-BRITANNIA MA VÁLASZT

Menni vagy nem menni?

Gyakorlatilag a fenti, shakespeare-i címbe sűríthető a mai előrehozott brit parlamenti választás lényege, lévén a kormányzó Konzervatív Párt az Unióból való kiválás jócskán elhúzódott folyamatát szándékozza végre befejezni, a politikailag fajsúlyozható ellenzék pedig a Brexit-felülvizsgálást, esetlegesen akár a kilépésügy újbóli referendumra-vitelét tűzte kampánypajzsára. A legfrissebb felmérés változatlanul tory-előnyről tanúskodik, eszerint többségi kormányt alakíthatnának a mai választást követően, ám a konzervatívok támogatottsági előnye érezhetően csökkent a korábbi „pulzusmérés” óta.

A YouGov által elvégzett, nem hagyományos mérési modell alapján készült, kedden éjjel ismertetett szondázás szerint a Boris Johnson kormányfő vezette Konzervatív Párt a voksok 42,6 százalékát szerezhetné meg, a legnagyobb ellenzéki erő, a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt pedig 33,8 százalékot tudhatna magáénak. (A két héttel ezelőtti felmérés a konzervatívoknak 43, a Labournak 32 százalékos támogatottságot jelzett.)

Boris Johnson pitét készít egyik, a Derbyben tartott tegnapi kampányrendezvényen (Fotó: Pool Photo via AP/Beta)

Boris Johnson pitét készít egyik, a Derbyben tartott tegnapi kampányrendezvényen (Fotó: Pool Photo via AP/Beta)

A YouGov számításai szerint a mostani eredmény azt jelentené, hogy a Konzervatív Pártnak az új alsóházban 339 képviselői helye lenne, 22-vel több mint az előző, 2017-ben tartott, szinten előrehozott választás után. Az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámához képest a konzervatívok e modell alapján 28 fős többségben lennének. (A Munkáspárt frakciójának létszáma 31 fővel 231-re csökkenne, ami a Labour legrosszabb választási teljesítménye lenne 1983 óta.)

A YouGov a mostani felméréshez ugyanazt a modellt használta, amellyel a 2017-es választások előtt pontosan megjósolta, hogy egyik párt sem szerez abszolút többséget. Annak idején a legtöbb kutatás azt valószínűsítette, hogy a Theresa May akkori kormányfő vezette konzervatívok kényelmes többséggel alakíthatnak kormányt, ám a tory addigi szűkös alsóházi többségét is elvesztette, és csak külső támogatással tudott kormányon maradni.

A konzervatívoknak valószínűsített 42,6 százalékos szavazatarány hasonló a 2017-ben Theresa May által elért eredményhez, ám a Munkáspártnak jósolt 33,8 százalék jelentős visszaesés lenne, a Labour ugyanis 2017-ben komoly előretöréssel a voksok 40 százalékát szerezte meg.

A YouGov hangsúlyozza ugyanakkor a mostani felméréshez fűzött elemzésében, hogy a vizsgálat csak a legvalószínűbb eredményt mutatja egy meglehetősen széles hibahatáron belül, és egyáltalán nem zárható ki, hogy végül az új alsóházban sem lesz abszolút többsége egyik pártnak sem.