2024. április 26., péntek

Nemzetközi vasúti konferencia Belgrádban

Először tartanak Szerbiában nemzetközi vasúti szállítási értekezletet, melynek jelentősége annál is nagyobb, mivel egy olyan időszakban zajlik, amikor az ország többet fektet a vasútfejlesztésbe, mint bármikor ezelőtt. Ezt emelték ki a nagyszabású konferencia tegnapi, belgrádi megnyitóján a szervezők, az oroszországi, jekatyerinburgi vasúti szállítási főiskola és a szerbiai Vasutas Szakfőiskola képviselői.

Lazar Radaković, az Építészeti, Közlekedési és Infrastruktúra-fejlesztési Minisztérium helyettes minisztere arról beszélt, hogy mi mindent tesz a szaktárca a vasúti rendszer korszerűsítéséért, versenyképességének növeléséért, valamint hogy a nagy beruházási projektumok mellett az ismeretek cseréje, bővítése is rendkívül fontos.

Miroljub Jevtić, a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat vezérigazgatója kitért az Orosz Föderációtól érkezett támogatásokra is: két állami hitelt hagytak jóvá Szerbia vasutainak fejlesztésére, az egyik 941 millió dollár, a másik 230 millió euró értékű.

A konferencia megnyitóján felszólaltak a Vasutas Szakfőiskola képviselői is, akik elmondták, hogy a 63 éves intézményben eddig 6030 fiatal fejezte be tanulmányait, pillanatnyilag 442 hallgatója van. Zoran Bundalo igazgató szavai szerint olyan szakembereket képeznek ki, akik részt vesznek majd a fejlett európai vasútrendszer részét képező szerbiai modern vasutak létrehozásában.

A kétnapos szaktanácskozásra mintegy 120 résztvevő érkezett itthonról, az Orosz Föderációból, Törökországból, Bulgáriából, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Szlovéniából, Csehországból és Ausztriából. Tizenegy vasúti vállalat mutatkozik be, a résztvevők számos közlekedéspolitikai és vasútfejlesztési tanulmányt ismertetnek.

A tervek szerint a következő, jövő évi ilyen tanácskozást Jekatyerinburgban tartják.