2024. április 26., péntek

Érccel mért életek

Zentán bemutatták Kabók Erika Radnóti-filmjét

Tóth Péter Lóránt versvándor idén augusztus 31-e és szeptember 24-e között gyalogosan végigjárta azt az utat, amelyet a 110 éve született és 75 éve elhunyt Radnóti Miklós halála előtt erőltetett menetben tett meg. A Bortól Abdáig tartó út során számos településen megfordult, és verses esttel tisztelgett a költő (és a többi elhurcolt munkaszolgálatos) előtt. Ennek apropóján született meg az Érccel mért életek – Radnóti Miklós nyomában című húszperces film, melynek szerkesztője és riportere Kabók Erika, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese és a Magyar Televízió munkatársa.

A filmet, amely a XIX. Lakiteleki Filmszemléről a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, valamint a Honvédelmi Minisztérium különdíját is elhozta, kedden mutatták be a zentai BeeHome Közösségi Házban. A film egyrészt azokat a Borban található emlékeket mutatja be, amelyek a magyar munkaszolgálatosok emlékét őrzik, másrészt a versvándorral együtt végigjárja a Bortól Abdáig vezető utat. A jelenlévők többségében középiskolás diákok voltak, akik a film és az azt követő beszélgetés által az irodalomórákon tanultakat egészíthették ki új információkkal. Jelen volt Perpauer Attila, a zentai önkormányzat községi tanácsának oktatással és művelődéssel megbízott tagja is.

A film lejátszása előtt Máriás Endre, a BeeHome egyik alapítója és vezetője köszöntötte a jelenlévőket. A filmből bepillantást nyerhettünk azoknak a munkaszolgálatosoknak a szenvedéseibe, akiket Magyarország némi ércért cserébe küldött Borba rabszolgasorsba, illetve nyomon követhettük a bori Radnóti-szobor sorsát is. Az eredeti szobrot a néhány nappal ezelőtt elhunyt Varga Imre szobrászművész készítette, és a Bori-tó partján állították föl. A szobrot aztán ellopták, majd Kabók Erika utánajárásának és belefektetett munkájának köszönhetően újra kiöntötték, és ezúttal a belvárosban állították föl. Mint azt a szobrász a filmben elmondta, az új helyszínnek különleges jelentősége van, hiszen míg korábban bárki megrongálhatta és elvihette a szobrot, most az emberek között, a közösségben kapott helyet.

A film levetítése után Homolya Horváth Ágnes, a Magyar Szó újságírója beszélgetett Kabók Erikával. Az este folyamán szóba került a Bori notesz és a bori Radnóti-kultusz is, illetve az alkotó mesélt a szobor visszaállításának viszontagságairól és a film elkészítéséről is, valamint elmondta, hogy tervei szerint az összes vajdasági középiskolába eljuttatja majd a felvételt, hogy ezzel segítse a tanulókat Radnóti életének és költészetének alaposabb megismerésében.